Affaldsø vokser og forbløffer verden over

Gitte Nielsen

Forskere har fundet 46 forskellige arter på en affaldsø i Stillehavet. Størstedelen af disse lever normalt i kystområder.

Mellem USA´s vestkyst og Hawaii driver der en masse plastik rundt.

Det er faktisk en underdrivelse blot at kategorisere det som en masse. Det er nemlig et kæmpe område. Arealet det dækker svarer til tre gange Frankrig, eller to gange delstaten Texas. Derfor går det også under navnet affaldssøen i Stillehavet.

Forskere har nu fundet ud af, at der findes arter, der lever og trives på øen. Dette er arter der normalt lever langs kysterne og ikke ude på det åbne hav.

Dette er på bagrund af et nyt studie der er blevet offentliggjort i Natur Ecology & Evolution Journal mandag.

Arterne der er tale om er små krabber og søanemoner.

Affaldsø overrasker forskere

Flere forskere er overraskede over, at der er fundet disse arter så langt ude på havet, når de normalt lever på land. De mener at plastikforureningen i havene gør det muligt, for denne slagt arter at overleve langt fra deres naturlige omgivelser.

Linsey Haram er den ledende forsker bag studiet og fortæller, at hun er blevet forbløffet over, at kystarterne var at finde på 70 procent af plastikaffaldet, som er blevet undersøgt. Dette selvom det er kystarter.

En stor procentdel af de arter der er fundet, er kystarter og ikke de lokale planktonarter der lever på åbent hav.

På to tredjedele af det affald der er undersøgt, er der fundet både havarter og kystarter sammen. Disse har formentlig konkurreret om pladsen. Dog har de højst sandsynligt også interageret med hinanden.

Flere forskere har undersøgt 105 stykker plastik fra denne affaldsø mellem november 2018 og januar 2019. Der er identificeret 46 forskellige arter. 80 procent af disse arter finder du normalt på kystområder.

Øen er meget større end først antaget

I 2018 var der et studie der viste at denne affaldsø er noget større end først antaget. Massen er faktisk 16 gange større, end man først havde regnet med.

Ifølge en ny rapport fra det britiske videnskabsministerium vil mængden af plastik i havene blive tredoblet inden for et årti.

Denne affaldsø vokser dag for dag. Øen består primært af plastik fra fiskeri. Mellem 10 og 20 procent af affaldet mener man, at kunne spore tilbage til tsunamien der ramte Japan i 2011.

Det plastik vi ser i havene ender faktisk også på tallerkner verden over. Det sker når plastik efter mange år bliver nedbrudt til mikroplastik, som fisk faktisk spiser. Her kan denne mikroplastik ende i mennesker, hvis vi for eksempel spiser en filet fra en fisk der har spist plastik.