Daginstitutioner siger nej tak til uddeling af mad

Gitte Nielsen

Forældre er nu i oprør over daginstitutioner. Intitutionerne har nemlig besluttet, at de vil lukke ned for alt spiseligt når børnene skal fejre deres fødselsdag.

Der er mælkeforsagere, glutenallergikere, veganere, modstandere af sukker og folk der ikke spiser hverken det ene eller det andet. Hvis der skal tages hensyn til alle, så er det faktisk nemmere blot at sige nej og dermed opstille et forbud.

Det er i hvert fald det man kan tolke det, ud fra den beslutning som bestyrelsen og ledelsen af daginstitutioner i Ribe, Øster Vedsted og Gredstedbro har taget.

Fra april har de nemlig faldt at de vil forbyde børn og dermed automatisk også deres forældre, at dele ud af noget spiseligt i institutionerne i forbindelse med børnenes fødselsdag.

Det et dette forbud der nu har skabt en protest fra forældrene i Ribe og Omegn. Forældrene er nu gået sammen om at få stablet en underskriftindsamling, der skal stoppe dette.

Forældre i protest over udmelding fra daginstitutioner

May-Britt Andrea Andersen er en af initiativtagerne til denne nyopståede protest. Hun udtaler at en gruppe af forældre nu er gået sammen og har udarbejdet en henvendelse til institutioners bestyrelse og dermed også til områdeledelsen.

Denne situation er et problem mener forældrene. Dette da det griber ind i en selv- og medbestemmelse, som forældre bør have som forældre. Dette mener forældrene i hvert fald.

Derudover fratager de også børnene den glæde der er, ved at kunne uddele et måltid og dermed også selv kunne tage imod et måltid. Det synes forældrene er en vigtig værdi at skabe hos børnene.

Forældrene vil gerne tages med, når der skal træffes en beslutning som går ud over alle.

Sammen med Sarah Klindt Juul som også er forælder til et barn i en af de pågældende institutioner, har May-Britt Andres Andersen oprettet en underskriftindsamling.

Igennem et Facebook opslag har hun også skrevet om sin protest mod forbuddet fra daginstitutioner. Heri opfordrer hun også til at andre forældre, der er utilfredse med situationen, underskriver denne.

Det handler ikke udelukkende om sukker

Udover denne nye situation, så har forældrene før kæmpet for at få omgjort en kostpolitk i børnehaverne. Her hvad der anbefalinger for, hvad der måtte være i børnenes madpakker og derudover også i hvilken rækkefølge disse ting skulle spises.

Her mente man at det var pædagogerne der skulle bestemme, hvad der var sundt og ikke var.

Forældrene vil gerne have at det er mere lempeligt. Altså at man for eksempel kan have lov til at medbringe en bolle.

For forældrene handler det ikke om, at børnene skal have søde sager og masser af sukker med. Det handler om at børnene skal have en mulighed for at fejre deres fødselsdag, også selvom de er i daginstitutioner.

Emnet skal tages op igen

Områdebestyrelsen for daginstitutioner har valgt ikke at stille op til interview. De skriver dog i en mail at de selvfølgelig ønsker at indgå en dialog omkring de beslutninger der bliver truffet.

De udtaler også at de vil drøfte dette emne på deres næstkommende møde.

De fortæller at det er givende med flere holdninger til et emne og at forældrene altid må komme med input som bestyrelsen vil forholde sig til.