Det sidste ord: Karriere over børn

Gitte Nielsen

Ritt Bjerregaard har i programmet “Det sidste ord” fortalt om hendes åbne forhold og to graviditeter samt hendes karriere.

Ritt Bjerregaard fik aldrig børn. På et tidspunkt blev det faktisk et bevidst fravalg for hende. Det har hun fortalt om i programmet “Det sidste ord”.

For hende hang et familieliv ikke sammen med det politiske liv. Hun udtaler selv, at hun ikke kunne have fået den karriere hun fik, hvis hun også skulle have klaret en familie.

Det skyldtes i første omgang hendes mand Søren Mørch. Han ønskede ikke børn.

Søren var maniodepressiv og mente at han ville være for dårlig til at skulle have børn og for børn. Ritt blev dog alligevel gravid på et tidspunkt.

Fosteret sad her uden på livmoderen og hun blev derfor opereret for det. Da hun senere hen blev gravid for anden gang, igen med et foster uden for livmoderen, så traf hun en beslutning.

Karrieren vandt

Hun var klar over, at hvis der skulle være børn, så var det hende der skulle tage sig af børnene.

Efter hendes anden graviditet, bad hun lægerne om at lukke, så hun ikke kunne blive gravid igen.

Hun havde ambitioner og forestillinger om, hvordan man skulle være en familie. Disse havde hun med fra hendes barndom og det følte hun ikke, at hun kunne leve op til.

Hun endte derfor med at indse, at det ville være svært at kombinere hendes politiske karriere med et familieliv.

Derfor endte ægteparret med at beslutte sig for helt endegyldigt, at de ikke skulle have børn. I stedet skulle de igennem livet med hinanden og alle deres kærester.

Barn af trange kår

Ritt kom fra trange kår i et arbejderkvarter. Hendes barndoms gade på Vesterbro i 1940’erne gav hende nogle vagtsomme øjne. Disse grundlagde hun senere hendes politiske karriere med.

Hun var isdronningen af dansk politik. Hun var derudover også med til at bryde isen for andre kvinder i politik.

Danmark havde inden hende kun haft 9 kvindelige ministre siden 1849.

Da Anker Jørgensen i 1973 præsenterede den nye regiering, så lyste Ritt Bjerregaard op i rækken af mørke jakkesæt. Dette som et tegn på, at hun var den tiende kvindelige minister i Danmark.

De levede i et åbent forhold

Mange par bliver sammen på grund af børnene, men sådan var det ikke for Ritt og Søren Mørch.

Hvis det ikke var værd at være sammen, så ville de ikke have været det i så mange år. Dette udtaler hun selv.

Opskriften på det lange ægteskab kan dog syne en smule uortodoks.

Ritt og Søren levede i det meste af deres 57 år lange ægteskab i det vi kalder for et åbent forhold. Det startede tilbage i 70’erne.

Det var hippietiden, der var sex alle vegne. Til en fest endte det på et tidspunkt en seng for en af dem. Dette fortæller Ritt Bjerregaard.

I stedet for ikke at tale om det, så fortalte de det til hinanden.