Dr korrespondent har overtrådt reglerne

Gitte Nielsen

DR korrespondent har fået frataget ukrainsk presseakkreditering. Matilde Kimer beskyldes af Ukraine for at begive russisk propaganda

DR korrespondent Matilde Kimer fik frataget sin presseakkreditering, det betyder dermed også at hun er blevet frataget muligheden for at arbejde i Ukraine. Dette skete på et møde tidligere i December måned. Her beskylder den ukrainske sikkerhedstjeneste Matilde Kimer, for at bedrive propaganda for Ukraines fjende.

Matilde Kimer udtaler, at hun har brugt mange dage af hendes liv i skyttegrave og andre farlige steder for at rapportere fra denne kris. Så det at hun skal høre på sådanne beskyldinger, kort tid efter hun er blevet losset ud af Rusland, det er sort for hende. Hun sidder med en følelse af at være blevet forrådt.

DR korrespondent nægtet adgang

I august måned blev Matilde Kimer nægtet afgang til Rusland af sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn. Hun har boet i Rusland siden år 2020.

Dansk Journalistforbund kritiserer denne beslutning og understreger at det ikke er muligt at gradbøje pressefrihed.

Ifølge Dansk Journalistforbund sker denne inddragelse af Matilde Kimers presseakkreditering på baggrund af, at hun på sin Facebook har delt reportager fra krigen i Ukraine.

Dansk Journalistforbunds formand Tine Johansen har kontaktet Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen og den ukrainske ambassadør i Danmark for at få denne beslutning omstødt.

Lars Løkke Rasmussen kommenterer

I en skriftlig kommentar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nævner han, at Udenrigsministeriet har arbejdet med netop denne sag i et par måneder.

Han har med stor interesse fulgt netop Matilde Kimers dækning af denne krig. Han nævner også, at vi har en journalist her, hvor man ikke har sat spørgsmålstegn ved hende journalistiske integritet. Han vil fortsat følge sagen politisk.

Hun har overtrådt reglerne

Den ukrainske ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo fortæller, at Ukraine ikke presser Matilde Kimer til at rapportere noget hun ikke har lyst til.

De vil derudover heller ikke begrænse hende i hendes journalistiske aktiviteter. Ukraine ønsker blot, at de journalister der er, overholder de pågældende regler.

DR korrespondent Matilde Kimer kan sagtens arbejde som journalist i Ukraine nævner han. Det er blot ved frontlinjen hun ikke kan foretage arbejde, da hun har mistet hendes militære akkreditering. Denne fik hun frataget sig d. 22 august.

Ambassadøren viser sig at være frustreret over fremstillingen af sagen i de danske medier. Matilde Kimer er nemlig ikke udelukket fra at arbejde i Ukraine. Hun kan sagtens fortsætte sit arbejde og det har hun også gjort efter d. 22 august.

Han mener blot at hun har overtrådt reglerne for akkrediteringen et par gange. Dette har hun blandt andet gjort ved at rejse hen til frontlinjen ved Mykolajiv-regionen tidligere på året.

DR korrespondent Matilde Kimer bliver ikke anklaget for hverken spionage eller propagande. Dog er de bange for at Rusland overvåger hende og dermed får adgang til kritiske informationer.