Dronning Margrethe i overraskende interview

Gitte Nielsen

Det er bedre at det var den gamle kone der traf beslutningen om at fratage Joachims børns titler, dette udtaler Dronning Margrethe selv i et interview der sjældent før er set.

Dronning Margrethe sætter ord på sine tanker om den igangværende krig i Ukraine, kongehusets familiære bånd til de europæiske lande og relationen til hendes nærmeste. Dette gør hun i et stort interview med Weekendavisen.

Det skabte røre da hun sidste år valgte at fratage prins Joachims børn deres royale titler af prinser og prinsesse. I nytårstalen bemærkede hun, at vanskeligheder og uenigheder kan opstå i enhver familie, også i hendes og det har hele landet været vidne til.

I det opsigtsvækkende interview bliver hun spurgt ind til beslutningen om at fratage børnene deres titler.

Her udtaler hun, at hun ikke er glad for at komme ind på dette emne. For hende har det dog været vigtigt, at det ikke skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning. Så var det bedre at det var hende der skulle tage den.

Dronning Margrethe fortæller om hendes tanker

Krigen er en vigtig sag for dronningen. Det viser hendes udtalelser også i et langt interview med Weekendavisen. Her kommenterer hun direkte på krigen i Ukraine og den russiske præsident Vladimir Putin.

Hun udtaler sig i højere grad om politik, end hun nogensinde før har gjort. Hun går ind og fortæller hvad hun synes om præsident Putin.

Den specielle situation i Europa med krig i Ukraine kalder på specielle udtalelser. Dette gælder også fra en monark.

Dronningens udtalelser viser hvor vigtigt det er for hende, at Europa står sammen i sådan en situation. Altså at demokratierne står sammen mod Rusland.

Hun fortæller derudover at hun har været på besøg i det gamle Sovjetunionen og i Rusland. Derudover har hun også mødt Vladimir Putin flere gange.

Hun synes ikke at han var behagelig.

Fratagelsen af titler

Dronning Margrethe udtaler sig ikke kun om kringe i Ukraine, hun kommenterer også hendes beslutning om, at fratage prins Joachims børn deres royale titler af prinser og prinsesse.

Hun vil gerne have slået fast endnu en gang, at hun mener, at det er den rigtige beslutning hun har taget.

Dronning Margrethe afviser i interviewet, at monarkiet i Europa er i krise. Hun bemærker at nogle af familiemedlemmerne måske kæmper, med at forstå de pligter, der følger med livet som kongelig.

Det er vigtigt for dronningen at få sagt, at det med pligten er det vigtigste. Dette er også frem for hensynet til familien. Der er derfor også nogle medlemmer af familien der kæmper med at forstå dette.