Dronningen får foretaget endnu en operation i ryggen

Gitte Nielsen

For 20 år siden blev dronningen opereret for spinalstenose. Dette er noget man ofte opereres for igen senere hen i livet.

Dronningen har onsdag været igennem en større rygoperation. Dette sker efter samråd med eksperter på Rigshospitalet.

Det er dronningens anden operation i ryggen. For 20 år siden blev hun opereret for spinalstenose. Dengang var hun 62 år.

Det er ikke ualmindeligt. at ældre personer vil blive opereret for rygproblemer. Ryggen degenererer gennem et liv og især den nederste del af ryggen.

Er man over 80 år, så er det hyppigst for spinalstenose.

Det er sandsynligvis spinalstenose

Kongehuset har ikke ønsket at oplyse, hvad dronningen helt konkret skal opereres for i hendes ryg.

Det er dog helt sandsynligt at det er for spinalstenose. Nogle får nemlig endnu en spinalstenose operation 10-20 år efter den første operation er foretaget.

Når man opererer første gang, så bliver der dannet arvæv, der hvor man har været inde og operere. Der er flere forskellige ting der holder sammen på det hele, og det ødelægger man ved operation.

Når man så går ind og ødelægger det to gange, så kan der forekomme forskellige komplikationer.

Man kan for eksempel få en dårligere funktion i de forskellige led som ryggen består af. Det kan dog være rimeligt at operere to gange, hvis symptomerne indicerer det.

Dronningen skal fortsat være indlagt på Rigshospitalet

Dronning Margrethe har onsdag været igennem en større rygoperation på Rigshospitalet.

Operationen er forløbet som planmæssigt. Dette skriver Kongehuset i en pressemeddelelse. Her tilføjer de samtidig, at dronning Margrethes tilstand er god og stabil efter omstændighederne.

Hun skal dog fortsat være indlagt på Rishospitalet. Her venter der en længere periode med genoptræning af ryggen.

Kronprins Frederik har siden tirsdag varetaget embedet som regent.

Kronprinsparret tager på officielt besøg i Indien d. 25 februar og derfor vil dronningens søster prinsesse Benedikte indtræde som rigsforstander. Dette imens dronningen kommer sig.

Det vides endnu ikke hvornår hun forventes at være klar til igen, at kunne gennemføre hendes royale forpligtelser.

Rygestop under opsejling

Et rygestop er centralt. Ifølge Rigshospitalets patientpjece bør man ikke ryge otte uger før en operation og op til seks måneder efter.

Otte uger er nemlig den tid, det tager for kroppen at skulle normalisere hjerte- og lungefunktionen. Det tager derudover et halvt år efter operationen, før knoglerne heler stabilt.

De første par uger er det selve helingen efter operation. Herefter kommer træningen, her skal man sørge for at musklerne, der skal til at styre den ryg, der har fået en anden anatomi skal trænes op.

Det kommer til at tage et par måneder.

Da dronning Margrethe blev opereret i 2003 tog operationen 4,5 time. Dette indgreb var også vellykket. Der blev indopereret nogle skruer og skinner.

Dengang var hun indlagt en uge efter operationen. Derudover tog det nogle måneder før hun var genoptrænet.