Elpris er den højeste i månedsvis

Gitte Nielsen

Små eller næsten ingen udsving i prisen

Fredag vil elpris nå det højeste niveau i månedsvis.

I løbet af dagen kommer strøm til at koste tre kroner i gennemsnit per kilowatt-time. Dette er ikke inklusiv moms, tariffer og afgifter. Prisen på strøm er ikke set dyrere side d. 29 september.

Der er stadig et stykke vej op til de rekordhøje priser som vi så i slutningen af august. Her kostede 1 kilowattime lidt over 4,3 kroner i gennemsnit.

De høje priser skyldtes en uheldig blanding af reducerede gasleverancer fra Rusland, samt en varm og tør sommer. Derudover spillede det også ind at der var problemer på en række kraftværker i Europa. Efterhånden som disse problemer og udfordringer er kommet under kontrol, er prisen også faldet igen. Det gjorde de indtil de midt november, nåede det samme niveau som vi så i foråret. Udviklingen fortsætter dog.

Fladere elpriser

I Danmark har vi ikke samme mænge elvarme som der er i Norge og Sverige. Det betyder også at de bruger mere strøm nu, i og med vi har ramt en koldere periode – dermed stiger deres elpris også.

Det bliver sværere at styre uden om de høje elpriser i løbet af fredagen. Prisen kommer nemlig ikke til at svinge ret meget, sammenlignet med normalt. Der bliver opfordret til, at man som forbruger forsøger at lægge sit forbrug, der hvor strømmen alligevel er billigst. Det er altid en god idé at flytte forbruget til de billigere timer. Det vil også være med til at hjælpe elforsyningen på den lange bane. Dette udtaler Jim Vilson, Seniorøkonom hos Energinet.

Du vil møde den samme pris i næste uge

Hvis du kigger frem mod næste uge, så vil du ikke kunne glæde dig med et stort prisfald. Det er forventet at det vil være samme type vejr i næste uge og derfor vil prisen også være nogenlunde den sammen.

Den rå el handles på forhånd for januar, februar og marts på elbørsen ligger prisen på 2,1 kroner i gennemsnit per kilowatttime. For blot et par uger siden lån prisen på 1,58 kroner.

Stigningen skyldes blandt andet en række meldinger fra elnettet i resten af Europa. Det er problemer med kernekraft både i Frankring og Sverige.

Elpris
Stigende elpris fredag.

Hold igen med forbruget

Du som forbruger kan sagtens gøre noget når priserne stiger.

Det er naturligt at det er nødvendigt at bruge mere el, jo koldere det bliver udenfor. Dog Råder Jim Vilsson danskerne til at tænke sig om og dermed spare hvor de kan. Dermed sagt, at vi danskere skal holde igen med forbruget, hvis vi vil se en faldende elpris.

Hvis vi vil holde den elpris nede vil vejen frem være, at vi bruger mindre el. Det kan betyde at vi skal tage kortere bade eller skrue ned for julebelysningen.

Vi skal som forbrugere ikke være bekymret for forsyningssikkerheden som det ser ud på nuværende tidspunkt. Dette var en frygt i sensommeren.

Danskerne har været gode til at spare og hvis vi eller oplever en normal vinter, så kommer vi ikke til at mangle energi. Det er dog vigtigt at vi holder igen. Kommer vi ind i en meget kold vinter, så kan situationen ændre sig.

Stigende priser kan tage livet af købmænd

Det er ikke kun privatpersoner der bliver ramt af den rekordhøje elpris. Lokale købmænd er lukningstruede.

Det kræver mange kilowatt at drive et supermarked, når både kølediske og frysere skal have den rette temperatur. Det er dyrt med de stigende priser på el. Det betyder derfor også, at de lokale købmænd kan være nødsaget til at dreje nøglen om, hvis ikke priserne snart falder.

Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænds administrerende direktør John Wagner forventer at vinteren, vil tage livet af et større antal lokale købmænd.