Fangelejr i Syrien: 14 danske børn blev evakueret

Gitte Nielsen

I 2021 blev 14 børn og deres mødre evakueret. SVM-regeringen har ikke taget stilling til de fem børn, da stadig er i fangelejr.

Rundt om spisebordet i en lejlighed i Jylland sidder fire børn med hver deres stykke chokoladekage. De er lige kommet hjem fra skole og er nu igang med at fortælle om deres dag.

Børnene taler dansk men kan ikke skrive eller læse. De går til ridning og spiller fodbold, men modsat deres klassekammerater, så er de to gang som ugen på besøg i fængslet.

Børnene har oplevet ting, som børn ikke just bør opleve. De har set telte træne og børn få tæsk i en fangelejr. Det har sat sit præg på dem.

Sammen udgør denne søskendeflok næsten en fjerdedel af de i alt 19 børn, der i årevis har været en stor politiks uenighed om. Fem af disse børn er stadig i Syrien.

Syrienbørnene som de ofte bliver kaldt. De har dansktilknyttede forældre som rejste til landet omkring år 2014. De er nu tiltalt for at have støttet Islamisk Stat.

I oktober 2021 blev de evakueret fra en kurdisk kontrolleret fangelejr sammen med deres mor. En 35-årig etnisk dansk kvinde som i dag er idømt 4 års fængsel. Hun er dømt for at fremme terror.

Adskilt efter evakuering i fangelejr

Få timer efter evakueringen, der blev børnenes mor anholdt og varetægtfængslet. Hun blev her til en start sigtet for at fremme terror.

Tv2 mødte moren til børnene i al-Roj-lejren i 2021. Hun forklarede her at hun ikke havde set tingene med fly og bomber, da de i 2014 rejste til Syrien hele familien.

Det kan godt være det lyder naivt, men hun havde fire børn og mener ikke at hun sad på nettet og undersøgte det. Dette udtaler kvinden dengang.

Familien rejste til Syrien samme år, som Islamisk Stat erklærede sit Kalifat. Over sommeren gik der en lang række gruopvækkende videoer med halshugning rundt i hele verden. En af disse videoer viste blandt andet en amerikanske freelancejournalist, hans navn var James Folwy.

De blev hjernevasket

Efter evakueringen i oktober 2021 og adskillelsen fra deres mor, var de fem søskende udfordrede. Børnene var blevet vant til at hamstre, hvis de skulle have mad i denne fangelejr. Det var derfor blevet tydeligt, at de havde fået et andet sind.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har i flere trusselsvurderinger beskrevet, hvordan forholdene er i al-Roj-lejren og at de kan bidrage til at øge radikaliseringen af tilbageholdte personer.

Dette er en risko der bliver større, jo længere tid man opholder sig i lejren.

De får at vide at Vesten er ond og dermed vil gøre dem ondt. De bliver mildest talt hjernevasket. Det kunne også mærkes på børnene da de igen kom hjem. De talte udelukkende om himmel og helvede.