Gennemført svindel snyder eksperterne

Gitte Nielsen

Svindel fylder mere og mere i danskernes hverdag. Selv når mistanken om svindel opstår, så fortsætter man med at overføre penge.

I en artikel står der at det er et smuthul til velstand. Selv skuespilleren Mads Mikkelsen har prøvet det og han bønfalder alle danskerne til at benytte sig af muligheden for at blive millionær.

Det ligner at artiklen kommer fra Ekstra Bladet. Det rød-hvide logo er placeret i toppen af siden som her også er suppleret med et billede af Mads Mikkelsen i Go’morgen Danmark. Her skulle han eftersigende have fortalt om millionærmuligheden for første gang.

Det hele er dog et stort fupnummer. Artiklen og billedet er falsk. Smuthullet til velstand er også falsk.

Dette er et af de mange eksempler på svindel som har ramt danskerne de seneste år.

Det grænseløse bedrag

Udsendelsen “Det grænseløse bedrag” kortlagde et net af mellem- og bagmænd i og uden for Danmark.

Siden 2015 har de været med til at snyde for et tocifret milliardbeløb. Dette vurderer Sune Gabelgård som er leder af svindelbekæmpelse for Mobilepay.

Tidligere har han faktisk haft den samme opgave i politiet, Nets og Danske Bank.

I udsendelsen får du et indblik i processen, når svindlerne snyder helt almindelige danskere.

Man ønsker at tro på det selvom det er svindel

Artiklerne om Mads Mikkelsen og andre kendtes smuthul til velstand er blot det første led i denne type af bedrag. På siden vil der være et link som fører dig ind til et sted, hvor du kan skrive dig op.

Skriver du dig op her, så går der ofte ikke mere end et par minutter før din telefon ringer. Herefter begynder det at blive kritisk.

Nu starter manipulationen.

Personen du møder i telefonen er oftest veltalende, sympatisk og taler direkte ind i hjertet. Herefter er du fanget.

Første gang du lægger nogle penge, så sker der noget i den menneskelige hjerne. Det er her du begynder at tro på det. Man ønsker at tro på det. Derfor er det også svært at komme ud af, når først der er lagt nogle penge.

Stille og roligt vil der blive skabt noget mere tillid til personen i telefonen. Personen vil herefter give adgang til en side der ligner en form for netbank. På den måde kan du følge med i, hvordan de penge bliver forvandlet til en formue.

Skam er en følelse der går igen

Flere og flere overfører endnu flere penge og endnu større beløb. Det er sådan det hele udvikler sig. Det hele ser rigtigt ud, men det er det faktisk ikke.

Når du føler du har tjent nok og vil have dine penge udbetalt, så er det her det begynder at gå galt. Så viser det sig at der er nogle regler om, at du skal geninvestere dine penge et vis antal gange. Herefter bliver du viderestillet til en ny person. Denne person udgiver sig for at være seniorinvestor.

Denne person vil prøve at overtale dig til at overføre endnu flere penge.

Det lyder mærkeligt, at man bliver ved med at overføre penge, selvom mistanken om svindel er der.

Mange fortsætter dog på grund af en kraftig følelse af skam. Derudover ønsker mange også at indkassere tabet.

Skam er en følelse der går igen hos mange af de personer der er blevet snydt.