Græsk EU-politiker er indblandet i korruptionssag

Gitte Nielsen

Den græske EU-politiker Eva Kaili har fået frataget hendes titel som næstformand for parlamentet. Dette sker som følge af anklager om korruption.

Dette oplyser en talsperson for parlamentets formand, Roberta Metsola.

Formanden har besluttet at suspendere alle magtbeføjelser, pligter og opgaver, som var delegeret til Eva Kaili i hendes egenskab som næstformand for Europa-Parlamentet med omgående virkning.

Den pågående undersøgelse om korruption omhandler blandt andet Qatar.

Eva Kaili var indtil hendes titel blev frataget, én af i alt 14 næstformænd for parlamentet.

Forfærdet over EU-politiker

Den danske europaparlamentariker Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet lægger ikke fingre imellem på mediet Twitter. Her kalder han sagen for en korruptionsskandale i Europa-Parlamentet.

Han er forfærdet og rasene. De stemte for en hård udtalelse i november, hvor der blev sat fokus på verdens største sportsskandale: VM i Qatar. Flere medlemmer gik på talerstolen og forsvarede Qatar.

Niels Fulgsang vil kæmpe for at vi kommer itl bunds i denne sag.

Han uddyber derudover også, at han selv var til stede i plenarsalen hvor han holdt en tale mod Qatar. Dette mens hans gruppefælle Eva Kaili holdt en tale, hvor hun forsvarede Qatar og kaldte det for et forgangsland, som havde lavet flere gode reformer.

Flere kunne ikke forstå, hvorfor Eva Kaili valgte at holde denne tale.

Anklagemyndigheden nævner ikke specifikke lande. Men der har dog i flere måneder været en mistanke om, at en golfstat har påvirket Europa-Parlamentets økonomiske og politiske beslutninger.

Der skulle være sendt flere betydelige pengebeløb og betydningsfulde gaver til embedsmænd med en vigtigt politisk position i parlamentet.

Ny næstformand efter korruptionssag

59 årige Marc Angel fra den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet er blevet valgt som den nye næstformand for parlamentet.

Dette sker som følge af korruptionssagen som førte til varetægtsfængsling af EU-politiker og næstformand Eva Kaili.

Flere betegner Marc Angel som en sympatisk, troværdig og ærlig EU-politiker på baggrund af hans arbejde i parlamentet.

Han har stået for meget af det værdipolitiske arbejde omkring LGBT-rettigheder.

Ved afstemningen fik Marc Angel i anden runde 307 stemmer. Dette giver et absolut flertal og det var dermed også nok stemmer til, at han sikrede sig posten som den nye næstformand.

På anden pladsen kom Annalisa Tardino fra Identitet og Demokrati gruppen. Hun fik 185 stemmer. Fra den grønne fik franske Gwendoline Delbos-Corfield 98 stemmer.

Belgisk politi ransgager adresser

Belgisk politi har ransaget 16 adresser i Bruxelles området. Dette sker som led i efterforskingen af Qatars lobbyvirksomhed i Europa-Parlamentet. Her blev mindst fire person anholdt. En af disse fire personer var Eva Kaili.

Som konsekvens af Eva Kailis anholdelse er hun blevet smidt ud af det græske socialdemokratiske parti, Pasok.

Ved ransagningerne blev der konfiskeret 600.000 euro. Dette svarer til omkring 4,5 millioner kroner.

Udover EU-politiker Eva Kaili selv, så blev hendes partner angiveligt også anholdt i aktionen. Det samme blev et tidligere europaparlamentmedlem fra S&D og lederen af en stor international fagforening.