Humanitære organisationer nedlægger arbejdet

Gitte Nielsen

Tre store humanitære organisationer nedlægger deres arbejde i Afghanistan

De tre humanitære organisationer har søndag besluttet at suspendere deres arbejde i landet. Dette oplyser de i en fælles udtalelse. Dette er som en reaktion på meldingen der kom lørdag fra Taliban styret om at det ikke vil være tilladt for kvinder at arbejde for lokale og internationel ngo’er.

Det drejer sig om internationale organisationer såsom Red Barnet, Care International og det norske Flyktningehjelpen.

De tre humanitære organisationer skriver, at de ikke kan hjælpe børn, kvinder og mænd som er i desperat nød i Afghanistan, hvis ikke de kan få gøre brug af deres kvindelige medarbejdere.

Repræsentanter fro FN og flere andre humanitære organisationers skal senere søndag mødes i Kabul. Her skal de diskutere Talibans forbud.

Afhængige af hjælp fra humanitære organisationer

Mange afghanere er afhængige af den nødhjælp de kan få. Den seneste udmelding fra Taliban kommer efter styret i sidste uge, også valgte at forbyde kvindelige studerende på universiteterne i landet.

Begge disse ting bliver mødt med fordømmelse fra mange andre lande og dermed også mange andre organisationer.

Det afghanske økonomi ministerium truede med at suspendere arbejdstilladelsen for de uafhængige hjælpeorganisationer, som ikke efterlever dette forbud mod kvindelige medarbejdere.

Det er økonomi ministeriet der udsteder arbejdslicens for de private organisationer. De vælger at begrunde deres trusel med, at de har modtaget nogle alvorlige klager over nogle af ngo’ernes kvindelige ansatte. Disse kvinder skulle eftersigende ikke have efterlevet de islamiske regler på beklædning.

Dacaar sætter deres arbejde på pause

Den danske organisation Dacaar har sat deres arbejde i Afghanistan på pause. Det gør de i protest over, at Taliban har forbudt kvinder at arbejde for lokale og internationale ngo’er.

De holderes deres kontorer lukket søndag og mandag i solidaritet med kvinder, der ikke længere kan møde ind på arbejde. De gør det også for at vurdere hvor seriøst styret mener det. Dette udtaler sekretariatsleder Klaus Løkkegaard.

Dacaar har omkring 500 kvindelige medarbejdere, nogle af dem er ansat på fast basis og andre er blot projekt ansatte. Alle kvindelige ansatte er lokale afghanske kvinder. De udgør faktisk næsten en tredjedel af organisationens medarbejdere i landet.

Dacaar er den største danske ngo i Afghanistan. De har udført deres arbejde i landet siden 1984. De arbejder med at sikre rent vand til at drikke, forbedret sanitet og hygiejne. De vil generelt set gerne forbedre kvindernes vilkår.

Klaus Løkkegaard mener at meldingen fra Taliban omkring de kvindelige medarbejdere vil ramme befolkningen hårdt.