Opioid piller hitter blandt de unge

Gitte Nielsen

En farlig trend med opioid piller er startet blandt teenagere. Det går under myndighedernes radar.

De ekstremt vanedannende opioid piller bliver mere og mere populære blandt unge mennesker. Flere eksperter advarer nu mod den risikable trend.

Egentlig er det morfinpiller, som kun bør blive udskrevet af læger og gives til patienter med stærke smerter i ryggen eller tænderne.

På gaden bliver pillerne dog kaldet for Dol og bliver anvendt som et rusmiddel.

Det er unge helt ned i 14-årsalderen der aldrig før har rørt stoffer, som ender i en håbløs afhængighed af opioid piller. Det er kun et fåtal af alle disse unge, der indtil nu har fundet vej til et misbrugsbehandlingstilbud.

De unge der havner på et misbrugscenter forklarer, at mange i deres omgangskreds ikke har erkendt, at de reelt har et misbrug, som kræver professionel hjælp.

Unge besvimer af abstinenser af opioid piller

Flere teenagere kæmper sig igennem abstinenserne, når de skal trappe ud af pillerne.

De kæmper med sved der løber ned af dem om natten. De føler at deres kroppe er i oprør og har brug for pillerne.

De unge mennesker kan ikke koncentrere sig, de har ikke lyst til at foretage sig noget. De tænker blot på de små hvide piller.

Abstinenserne får de unge mennesker til at besvime.

Greve Kommune råber vagt i gevær. Flere og flere teenagere kommer i misbrugsbehandling for Dolol. Pillerne virker på samme måde som morfin, som du normalt skal have på recept. De unge køber dem dog i skolegården eller på gaden af pushere.

Lige nu er hver fjerde unge, som er i behandling i Greve Kommunes misbrugscenter afhængig af Dolol.

Tramadol bliver gjort ulovligt

Sundhedsstyrelsen valgte sidste år at indstille, at det morfinlignende præparat tramadol – som er det aktive stof i dolol – skal på listen over euforiserende stoffer.

Det sker i et forsøg på at komme et muligt stigende misbrug til livs. Konsekvensen af det var, at udokumenteret besiddelse af stoffet blev ulovligt.

Styrelsen henviser til deres egne data, hvor de i årene 2016-2021 så en stigning blandt en anden og ældre målgruppe.

Det gælder de myndige unge mellem 18 og 24 år. Disse bliver indskrevet i softbehandling. Her ses det, at opioider er det primære stof i misbrugene.

På de fem år er der sket en stigning på 1 procentpoint fra 3 til 4 procent.

Receptudleveringer der indeholder tramadol er faldet de seneste år, det vurderes derfor at det reelt, er det illegale marked af opioid piller der skal sættes ind overfor.