Pinde smidt i en bunke i skoven

Gitte Nielsen

I århundreder har borgere på Lolland smidt pinde og grene i den samme bunke i skoven.

Du skal smide en pind eller en gren på når du går forbi den store bunke med pine i Hyde Skov ved Sakskøbing på det sydøstlige Lolland.

Hvis du ikke smider en pind på, ja så kommer de onde skovfogeds spøgelse hjem til dig og dette vil give dig problemer.

Dette udtaler de på det østlige Lolland. Her har skovvandrere igennem flere hundrede år, bygget en stor bunke op af pine i skovbunden.

“Den er kæmpestor den dag i dag, mindst 3 meter høj” Dette udtaler Marie Brinch, arkæolog og museumsinspektør.

En bunke af pinde bliver i dag kaldt for Stikhokken.

En kæmpe bunke er blevet skabt af pinde

Bunken har fået kaldenavnet Stikhokken. Den overtro der ligger bag trækker dybe spor tilbage til den tid, hvor overtro og frygt for at blive hjemsøgt var nogle helt reelle ting. Reelle ting, som man blev nødt til at tage forholdsregler imod.

Dette fortæller Marie Brinch som er arkæolog og museumsinspektør på Museum Lolland-Falster museum. Hun har nemlig undret sig over den store bunke af pinde som hun har lagt mærke til, på hendes egne vandreture igennem skoven.

Bunken vil med tiden synke sammen, men da situationen er sådan, at der konstant bliver smidt nye pinde på, så er stor og høj som aldrig før.

Bunken kan være flere hundrede år

Stikhokken blev for 150 år siden omtalt for første gang. Ifølge overleveringen er bunken faktisk omkring 400 år gammel.

I 1653 eller 1657 bliver en skovfoged dræbt i skoven. En lokal krybskytte var personen bag drabet. Skovfogeden var dog en upopulær person blandt de andre i lokalbefolkningen. Derfor valgte de at lade hans lig blive liggende tilbage i bunden af skoven og dermed rådne. Det blev ifølge overleveringen en beslutning der blev skæbnesvanger.

Spøgelset fra skovfogeden begyndte at hjemsøge skoven og derfor valgte man, at prøve at stoppe spøgeriet, ved at smide pinde på graven. Det skulle forhindre ånden i at komme op af graven. Det er dermed den samme bunke af grene der ligger i skoven i dag.

Marie Brinch udtaler at den store bunke af grene og jorden under bunken, ikke er blevet undersøgt arkæologisk, og at tidsfastsættelsen i den omtalte myte akademisk set ikke er blevet undersøgt. Efter alt at dømme, er der tale om en meget gammel tradition.

Historien antyder rester af en gammel folketro. Det handler om magi, troen på magien og overnaturlige kræfter.