To plejehjemsansatte tiltalt

Gitte Nielsen

To personer blevet tiltalt for skødesløshed i en sag, der handler om behandling af en 90-årig kvinde på plejehjemmet Kongsgården

To tidligere plejehjemsansatte ved plejehjemmet Kongsgården ved Århus, er blevet tiltalt for skødesløshed. Dette er i forbindelse med behandling af 90-årige Else Marie Larsen.

Sagen et af flere juridiske efterspil efter dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden” blev vist på Tv2 i 2020. De to tiltalte har i længere tid været sigtet efter paragraf 157 i straffeloven. Denne paragraf handler om skødesløshed i tjenesten.

Paragraffen er med til at gøre det muligt, at straffe offentlige ansatte, som gør sig skyldige i en grov eller oftere gentaget forsømmelse i forbindelse med der arbejde. Dette gælder også for skødesløshed. Et eksempel på dette kan være, at de ikke udfører deres pligter på en ordentlig måde.

I dokumentaren ser man hvordan personalet ikke skifter ble på en dement kvinde, selvom de gav udtryk for at det var påkrævet. Dermed vidste personalet godt, at et skift hvad nødvendigt. I dokumentaren ses det også, hvordan personalet ikke hjalp den ældre kvinde, da hun hang i en lift og udtrykte at hun havde ondt.

Ældre bliver svigtet af plejehjemsansatte.

Tiltalten blev rejst mode plejehjemsansatte

Tiltalen blev rejst efter det lykkedes politiets efterforskere, at få fat i råbåndene til denne kritiske dokumentar. Tv2 udleverede materialet efter Højesteret i 2021 bestemte, at det skulle de.

Udover at Østjyllands Politi undersøger de tidligere plejehjemsansatte, så undersøger de også om medarbejderne på Tv2 har krænket privatlivets fred. Dette gør de i forbindelse med optagelserne der er lavet med et skjult kamera.

Denne del af politiets efterforskning er der ikke taget juridisk stilling til endnu. Denne del ligger til vurdering hos Rigsadvokaten.

Det var Else Marie Larsen familie der valgte at anmelde de plejehjemsansatte til politiet.

Barnebarnet glæder sig over en tiltale

Det vækker en stor glæde hos Else Marie Larsens familie, at de to tidligere plejehjemsansatte er blevet tiltalt for grov pligtforsømmelse. Det er en sejr for alle ældre mennesker mener Else Marie Larsens barnebarn.

Charlotte Ahm var med til at få sagen om forholdende på Plejehjemmet Kongsgården til at starte i 2020. Hendes farmor endte med at få hovedrollen i Tv2 dokumentaren “Plejehjemmene Bag Facaden”. Her ser man hende blive udsat for flere krænkende forhold af personalet på plejehjemmet.

Det er den behandling der har ført til, at to tidligere ansatte på plejehjemmet er blevet tiltalt fro pligtforsømmelse i arbejdstiden.

Barnebarnet fortæller at denne nyhed vækker store følelser. Hun siger det er en lettelse, at de endelig er nået hertil. Rejsen har nemlig været langt.

De to tidligere plejehjemsansatte skal i retten i det nye år. Charlotte Ahm har dog ikke behov for at se, at nogen af dem kommer i fængsel. Hun ønsker i stedet at denne sag får en betydning på et langt større plan.

Da de tilbage i 2020 gik ind i det her, var det for at redde Else Marie Larsen fra det helvede hun befandt sig i. Familien vidste dog også godt, at Else Marie Larsen langt fra, er det eneste tilfælde af sådanne sager. Derfor handlede det også om for familien, at råde systemet op og fortælle, at de ældre mennesker ikke skal finde sig i det.