Putin aflyser adskillelige begivenheder

Gitte Nielsen

Putin undgår at svare på spørgsmål om fiaskoerne i Ukraine.

17 gange har Vladimir Putin siden magtovertagelsen i Rusland i 2000 afholdt et maraton pressemøde i December måned. Her har han over mange timer svaret på spørgsmål, fra inviterede repræsentanter for russisk og international presse.

Putin afholder derudover en tv transmitteret spørgesession, hvor de russiske borgere kan sende deres spørgsmål ind og dermed få svar fra præsidenten.

Hverken maraton pressemødet eller den tv transmitterede spørgesession har været afholdt i 2022. Det er derudover også uklart om Putin vil afholde sin december tale om rigets tilstand for russiske parlaments medlemmer. Dette oplyser det uafhængige medie Moscow Times.

Det blev offentliggjort tidligere på ugen at det store pressemøde er aflyst. Aflysningen skyldes ifølge flere blandt anden den flydende situation på slagmarken, at præsidenten angiveligt frygter en ukrainsk offensiv lige op til dette pressemøde. Der er ingen der 100 procent kan garantere at et angreb ikke vil finde sted, dette er præsidenten også klar over. Derfor var det et stærk argument mod afholdelse af pressemødet.

Populariteten styrtdykker

Det aflyste pressemøde ville højst sandsynligt ende med, at handle om krigen. Disse spørgsmål vil formentlig dominere begivenheden og præsidenten ønsker at undgå, at blive associeret med de store tilbageslag som russerne har oplevet på slagmarken over efteråret.

En undersøgelse som er blevet foretaget viser at 55 procent af russerne ønsker fredsforhandlinger med Ukraine. Krigen er derfor ikke længere populær som den var tidligere på året.

Præsidenten har været mere eller mindre tavs den seneste perioden. Enhver udtalelsen han foretager omkring tilbagetrækningen vil gøre skade på hans popularitet. Derfor må andre tage skralden.

Putin under et pressemøde.

Nye våben er på vej til Ukraine

De førnævnte tilbageslag for russerne kan snart blive til flere. Amerikanerne vil ifølge CNN sende Patriot missiler til Ukraine, samt et dyrt og effektivt luftforsvarssystem.

Dette kan være med til at besværliggøre Ruslands missilangreb mod civil infrastruktur i Ukraine. Denne nyhed blevet ikke modtaget med glæde af russerne.

Hvis dette bliver konfirmeret vil vi være vinder til endnu et provokerende skrift fra administrationen. Dette kan føre til uforudsigelse konsekvenser.

Putin har lidt nederlag på nederlag over de sidste par måneder. Ukraine har genvundet store dele af de områder, som de tabte i den indledende fase af krigen. Dette har dog ikke skræmt Vladimir Putin væk, tværtimod.

Det smuldrer for Putin

Ifølge den britiske efterretningstjeneste så smuldrer det for Vladimir Putin. Dette gælder ikke kun tilbagegangen i krigen i Ukraine. Det gælder også på de indre linjer, hvor Putins egne folk mister deres tro.

I den daglige briefing beskriver de, hvordan den russiske nationalist og militærmand Igor Girkin taler om en krisen i strategien hos russerne. Samtidig bliver det også beskrevet, hvordan den russiske hær ikke er rustet til at føre en moderne krig.