Rusland forbereder sig på den alvorlige trussel

Gitte Nielsen

Fronterne er fastlåste og Rusland forbereder sig. Rusland er godt i gang med at bygge befæstninger langs store dele af deres front.

Mens kampene bølgede frem og tilbage i de første 10 måneder af krigen, så er fronterne i Ukraine nu mere eller mindre helt fastlåste.

De seneste dage har vist sig med hårde kampe i Bakhmut i Donetsk-regionen, i den sydlige Zaporizjzja-region og i det nordøstlige Kremina. Dette er dog uden det har medført den store udvikling nogle af stederne. Det vurderer det Britiske Forsvarsministerium i deres daglige opdatering.

Russerne har valgt at konsolidere sig ved Soledar tæt ved Bakhmut. Begge parter har nu flere tropper ved Zaporizjzja. Her bliver der udvekslet krudt uden der er en storstilet offensiv under opsejling. Overordnet set er konflikten i en form for dødvande.

Den alvorlige trussel og Rusland

Imens krigen er i en tilstand af dødvande, så er Rusland igang med at bygge befæstninger langs store dele af fronten. Faktisk er de også igang med at bygge befæstninger bag fronten.

Det gør de for at forberede sig på trusler, som kan ligge og lure rundt om hjørnet når foråret kommer. Dette er for eksempel trusler såsom store tunge våben fra Vesten og træning af ukrainske soldater, der gør Ukraine i stand til at ramme Rusland.

Dette udtaler Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

Russerne benytter stilheden fra vinteren til at forberede sig på, hvad der kan ende med at ske til foråret. Dette gælder både hvad de selv kan gøre og hvad de kan forvente fra modparten Ukraine.

Det er klart at russerne vælger at forberede sig på den alvorlige trussel, som for dem vil være, at der kommer flere kampvogne til Ukraine.

Tunge våben sendt fra Vesten

Russerne vil for alt i verden holde fast i de områder de allerede har besat. Dette gælder især Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson.

Det store befæstningsarbejde er ikke kun noget der foregår langs fronten. Det sker også i lag ned mod Krim halvøen. Dem annekterede russerne i 2014.

Deres arbejde med at gøre forsvarsstillingerne så stærke som de kan, har varet ved i flere måneder nu.

Russerne forbereder sig på at der kan gøre flere større offensiver. Dette kan måske inkludere tungere våben fra Vesten. Det kan betyde at de kan blive nødt til at trække sig tilbage i flere omgange. Dette er for at undgå, at blive løbet over ende.

Tænk hurtigere

Ukraines ledere tager ingen chancer.

Efter fredagens skuffelse fra tyskerne på topmødet på Ramstein basen opfordrer, den ukrainske præsidents rådgivere Ukraines allierede til at tænke hurtigere.

Uanset hvad kommer de til at hjælpe Ukraine med de nødvendige våben. Dermed vil de indse at der ikke er andre muligheder for at ende krigen, end ved at besejre Rusland.

Ubeslutsomheden dræber endnu flere ukrainere. Hver dag med forsinkelser skaber flere døde.