Sag om nynazisme: Terrortiltalt skal forklare sig

Gitte Nielsen

Stor sag om nynazisme florerer i Danmark. Retten i Holbæk skal tage stilling til, om en 16-årig dreng skal dømmes efter terrorparagraffen.

Var det en dreng der blot legede på nettet, eller var det en vordende terrorist der ønsker et hvidt overherredømme? Den udsædvanlige terrorsag om nynazisme begynder nu i Holbæk.

Sidste år bankede politiet på hos en familie på Vestsjælland. Det var torsdag d. 7 april 2022. Få timer senere blev den dengang 15-årige dreng fremstillet for en dommer. Dette skete i et lukket grundlovsforhør i retten i Holbæk.

Han var sigtet for alvorlige brud på straffelovens terrorparagraf.

Nu begynder retssagen mod den nu 16-årige dreng. Det er første gang, at en dansk dreng er tiltalt for at have tilsluttet sig en højreekstremistisk terrororganisation.

Højreekstreme og terrorisme er ikke ukendte fænomener, men det er udsædvanligt i denne sag, at fællesskaberne er virtuelt baseret. Dette udtaler senioranklager Rune Rydik.

Nynazisme og propagandamateriale

Flere af politiets beviser mod den 16-årige dreng er meget konkrete. Drengen er tiltat for at tilslutte sig en højreekstremistisk terrorsammenslutning, kaldet Feuerkrieg Division.

En lang række beslaglagte effekter bliver nævnt i anklageskriftet. Dette indebærer blandt andet flag fra Feuerkrieg Division, en ammunitionskasse med nazi flag, nazi armbånd og en kopi af Hitlers bog “Mein Kampf”, en dolk, noget camouflagetøj og bogen der hedder “Turner Diaries”.

Ifølge FBI beskrives “Turner Diaries” som en had manual.

Drengen var 15 å gammel da han blev anholdt. Ifølge tiltalen skulle an have hjulpet en jævnaldrende kammerat med at indsende en indmeldelsesblanket til Feuerkrieg Division.

Han var allerede selv medlem af denne organisation. Her arbejdede han på at indtage en ledende rolle.

Højreekstremister og trusler

Retssagen mod den 16 årige dreng bliver først som en nævningesag. Det viser, at anklagemyndigheden på trods af den unge alder, vil gå efter at få en straf på mere end 4 års fængsel.

PET vurderer at truslen fra højreekstremister er generel. Det er det midterste af fem forskellige niveauer, hvor PET vurderer, at der findes personer som er i stand til at planlægge et angreb. Dette gælder også dem der muligvis har til hensigt at gøre det.

Den 16 årige dren var optaget af at spille computerspil. Her færdes han som udgangspunkt hjemmevant i internationale digitale fællesskaber.

Det betyder også, at han passer ind i billedet af potentielle højreekstremistiske terrorister, som efterretningstjenesten vil overvåge.

Sag med nynazisme begynder

Sammen med den nu 16 årige dreng, blev også en jævnaldrende dreng først anholdt og dernæst fremstillet sammen med den 16 årige. Denne jævnaldrende dreng blev dog aldrig tiltalt i sagen.

I stedet er han nu indkaldt som et vidne i Retten i Holbæk.

Tidligere har den terrortiltalte dreng nægtet sig skyldig. Tirsdag er planen at han skal afgive sin forklaring i Retten i Holbæk.

Der er afsat 12 dage til retssagen hvor ord som nynazisme og terror indgår.