Danskernes sommerhuse vil miste deres værdi

Gitte Nielsen

Der kommer fart på markedet for sommerhuse. Et øget udbud presser de høje priser på sommerhusmarkedet til at gå ned.

Der er mange flere sommerhuse at vælge imellem, hvis man som interesseret køber tager på fremvisning her i påskeferien.

I alle dele af landet er udbuddet af sommerhuse steget for første gang i år. Udbuddet er også større nu, end det var på samme tidspunkt sidste år.

Trods de stigende renter og en høj inflation, så har sommerhusene indtil videre holdt prisen bedre end helårshuse og ejerlejligheder.

Det øgede udbud kan presse de ellers høje priser der er på markedet, sådan lyder det i hvert fald fra seniorøkonom Haris Coric ved Realkredit Danmark.

Han forventer et prisfald på sommerhuse på mellem 5 og 10 procent. Dette er når man kigger et år ud i fremtiden.

Det der er vigtigt at huske på er, at der har været kraftige priser på sommerhusene de sidste par år. Så det forventede prisfald er ikke så slemt i det store billede.

Danskerne vil få råd til sommerhuse

Økonomien vil tage sig en slapper og danskerne vil generelt få råd til mere allerede næste år. Dette er i hvert fald forventningen fra regeringens side.

Regeringen har nemlig præsenteret deres bud på, hvor økonomien vil bevæge sig hen de næste år.

Den danske økonomi står bomstærkt, dog kaster inflationen malurt i bægeret. Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Den vigtigste opgave er, ikke at puste til inflationen, men at bekæmpe den istedet. Derfor strammer de nu også finanspolitikken og det er af afgørende vigtighed.

Regeringen forventer at vi allerede det næste år, vil nærme os en inflation på 2 procent. Det er det centralbanker verden over sigter efter normalt.

I løbet af 2022 steg priserne med 7,7 procent. I år forventer regeringen dog at dette tal vil falde til 3,9 procent. Herefter forventes det, at det dykker yderligere til 2,8 procent i 2024.

Stor interesse på sommerhusmarkedet

Kommunikationsdirektør ved Boligsiden, Birgit Daetz fortæller at udbuddet særligt under coronakrisen har været lavt. Dette kommer af, at markedet blev støvsuget for boliger.

Det blev det blandt andet, fordi danskerne ikke havde mulighed for at komme ud og rejse. Derfor blev interessen for sommerhuse vagt.

Birgit Daetz udtaler derudover også, at interessen for at købe sommerhus stadig er der, derfor forventer hun ikke, at det omtalte prisfald bliver stort.

Generelt tror hun på, at det ikke bliver meget, vi ser, at priserne vil falde. Men der må vi også tænke på, at vi kommer fra et prisniveau der er meget højt.

Det er stadig muligt at få en fin og god pris for sit sommerhus, hvis man går med tankerne om et salg.