Stealthing er et fænomen der skaber problemer for unge kvinder

Gitte Nielsen

Stealthing dækker over når mænd i smug vælger at fjerne kondomet under sex. Det sker oftere end man tror og mange er ikke engang klar over det.

Stephanie Sørensen havde gjort det klart overfor den pågældende mand, at hun kun ønskede at have sex hvis det var med kondom. Derudover fik manden at vide, at hvis han insisterede på andet, ja så ville hun forlade hans lejlighed.

Den pågældende mand proklamerede at han ikke ville bruge et kondom, da han aldrig gjorde brug af dette. Til sidst valgte han dog at indvilge i, at det skulle på. Stephanie Sørensen husker dog, at hun var meget opmærksom på, at han reelt tog kondomet på.

Undervejs i samlejet stoppede han og først troede Stephanie at der var noget galt. Han undskyldte det dog med, at han blot skulle rette på kondomet. Da manden derefter ville fortsætte kunne hun dog se at han havde taget det af.

Stephanie Sørensens historie er et eksempel på et fænomen kaldet “stealthing”. Det dækker over, at en mand vælger at snige kondomet af under sex. Vel at mærke uden partneren har givet samtykke til det. Et fænomen der ifølge en amerikansk rapport fra Columbia Journal og Gender and Las både er underrapporteret og derudover også stiger i omfang.

Stealthing kan være et gemt mørketal

Sex og Samfund har også hørt om det pågældende fænomen på deres rådgivningslinje for unge. Organisationen understreger at de ikke har fået mange henvendelser, men de fortæller også, at fornemmelsen er, at der reelt kan være et mørketal.

Det er for mange et relativt ukendt fænomen. Det betyder også, at det kan være, at de ikke ringer og beder om hjælp. Det kan også skyldes at mange ikke opdager at de faktisk bliver udsat for dette.

Flere kvinder fortæller om deres oplevelser i forhold til stealthing. Nogle af disse kvinder har oplevet det med personer de har mødt et par gange, andre har oplevet det med kærester. For nogle har disse situationer betydet, at de skulle tage fortrydelsespiller. Andre fortæller at de er blevet ufrivilligt gravide.

Nogle kvinder er endda blevet sterile på grund af en kønssygdom forårsaget af dette fænomen.

Det er ikke ulovlig i Danmark

Everyday Sexism Project Danmark er en frivilligdrevet forening mod sexisme. De mener også at stealthing er et klar overgreb. I Storbritannien, Australien og New Zealand er dette fænomen ulovligt. Dette er dog ikke tilfældet i Danmark, hvor det ikke er nævnt i straffeloven.

Zen Donen, talsperson for Everyday Sexism Project Danmark, har et indtryk af at dette overgreb sker oftere end vi tror. Når foreningen har skrevet om fænomenet på de sociale medier, er det blevet kontaktet af flere kvinder der har været ofre for dette.

Nogle af henvendelserne er voldsomme.

Zen Donen fortæller at hun ofte hører, at folk sammenligner fænomenet med, hvis kvinder vælger at lyve om at være på p-piller. Her mener hun dog at der er en klar forskel.

Du bliver ikke udsat for en fysisk risiko hvis en kvinde ikke tager p-piller, selvom hun siger at hun gør. Det er heller ikke i orden at gøre, men det er ikke et sensuelt overgreb som stealthing, da det ikke er den anden persons krop det går udover.