PFAS værdier og historier kan skræmme turister væk

Gitte Nielsen

Blandt flere kommuner og i turistbranchen spreder der sig en frygt for, at de mange historier om forurening med PFAS værdier, vil kunne skræmme alle turisterne væk.

I den seneste tid er der med korte mellemrum skyllet en ny historien omkring PFAS værdier ind langs den jyske vestkyst. Både politikere og turismebranchen frygter nu, at alle disse dårlige historier kan have en negativ effekt på turister, der plejer at besøge Vesterhavet.

På vestekysten er den største attraktion Vesterhavet, det er badevandet. Det er det man skal forholde sig til. Dette udtaler direktør i Destination Vesterhavet, Peer H Kristensen.

PFAS kan koncentrere sig i havskum. Det fik Lemvig kommune til at skilte ved nogle strande med en klar anbefaling om, at få skyllet huden. Dette hvis man skulle komme i kontakt med havskummet.

Claus Borg, Teknik og Miljø-direktør i Lemvig Kommune fortæller, at der er blevet enige om, at det eneste rigtige er, at sætte skilte op og gøre opmærksom på problemet. Han udtaler dog også, at det ikke umiddelbart er et problem i forhold til badning.

Opråb omkring PFAS værdier

For et halvt års tid siden er det blevet slået fast via nogle undersøgelser, at det reelt ikke er skadeligt at bade i Vesterhavet, når der blev målt de eksisterende PFAS værdier. Kommunerne langs den jyske vestkyst efterspørger nu nogle nyerere undersøgelser. Dette er så de kan melde helt ud. Det er også for at turisterne ikke bliver skræmt unødigt væk.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard fortæller, at han er nervøs for konsekvenserne for turismen. Det er en træls situation nævner han og derfor ønsker de også at have en bedre viden omkring tingene.

PFAS værdier fundet langs vestkysten.

Hvilke sundhedsfare kan der være?

Der er statistisk sammenhæng mellem udsættelse for pfas og de nedenstående helbredsudfald. Man ved dog ikke om det er det, der er årsagen til helbredsudfaldende eller om det er andre forhold hos de personer der er eksponerede. Det er nemlig nogle tilstande der er meget almindeligt forekommende. Det er tilstande såsom:

  • Nedsat antistofrespons i forbindelse med en vaccination. Dette ses dog primært hos børn.
  • Forhøjet kolesterol.
  • Nedsat fødselsvægt.
  • Let lever påvirkning.

Der er lige nu ikke en sikker evidens for risiko for kræft. Derfor kan det med den nuværende viden ikke konkluderes om der er en risiko for at få kræft. Nogle studier viser en let øget risiko for nyre- og testikelkræft ved udsættelse for stoffet PFOA.

Nogle historier kan løbe løbsk

Der skal være noget mere viden på dette område og dette ansvar ligger hos Miljøstyrelsen og flere andre ministerier.

Man er nødt til at forholde sig til dette problem nationalt.

Ifølge Direktøren i Destination Vesterhavet Peer H Kristensen handler det om, at myndighederne ofte måler PFAS værdierne i badevandet. Dette er til for, at turisterne kan føle sig mere trygge og dermed have en bedre vished om, hvad det er der ligger langs kysten. Uvished kan nemlig vise sig at give bagslag.

En ny historie skaber mere og mere fokus på det igangværende problem. Det værste der kan ske er, hvis flere historier kommer til at florere på nær markederne, hvor man måske ikke ved hvad det reelt handler om.