Endnu et Supersygehus er i modvind

Gitte Nielsen

Supersygehus er ramt af skimmelsvamp. De overskrider budgetter og frister. Det er for slapt mener en ekspert.

400 rum på det nye supersygehus i Odense, Nyt OUH, der er det største sygehus i den danske historie, er ramt af skimmelsvamp.

Derudover er byggeriet også plaget af overskredne budgetter og tidsplaner. De skriver sig derfor ind i historien om en række af talrige sygehusprojekter, der på en eller anden måde er gået i hårdknude.

Det er for slapt, at det ikke går bedre. Der er jo en grund til, at vi i første omgang skal have disse nye sygehuse. Dette udtaler Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Problemer ved Supersygehus

Fem ud af seks nye supersugehuse som Folketinget i 2007 satte penge af til, har overskreddet deres budgetter. Derudover har de alle seks måtte udskyde deres åbningsdag.

Tre af de i alt 16 kvalitetsfondstøttede og statsstøttede sygehusbyggerier har formået at overholde deres tidsplan.

Dette viser den seneste statusrapport fra Sundhedsministeriet i 2022.

Hvis man spørger Christian Thuesen der er lektor i byggeri og projektledelse ved Danmarks tekniske universitet, så er supersygehuse og sygehuse helt generelt, nogle af de mest komplekse projekter der findes.

Derfor er det heller ikke helt uset, at de bliver dyrere og forsinket i løbet af processen. Det er dog unikt at det er med så store problemer, som vi ser i den danske kontekst.

Skal ansvaret placeres hos regionerne?

Supersygehusene er blevet placeret i Aalborg, Aarhus, Gødstrup, Odense, Køge og Hillerød. Årsagerne til problemerne ved de årelange byggerier har været mange.

Materialerne er dyrere end det først er blevet beregnet. Der har været coronakrise, inflation, leverandører der fejler og udbudspriser der bliver presset i bund.

Christian Thuesen mener dog først og fremmest, at ansvaret for de udfordrede supersygehuse skal placeres ét sted og det er ved regionerne.

De har ikke haft evnerne til at skulle styre og lede disse store projekter, som disse sygehuse er.

Fra statens side har man ikke villet gøre noget, fordi det har været regionernes bord.

Der er store konsekvenser

Det er for dårligt at vi har vænnet os til historierne om dyre og forsinkede sygehuse. Dette mener flere eksperter.

Især udskydelserne af åbningsdagen har været en hæmsko for både personale og patienter.

Det kan medføre at man ikke kan købe eller tage en ny teknologi i brug, fordi de fysiske rammer ikke er der. Det gør det mere besværligt for personalet. Personalet har det i forvejen besværligt nok og det kan derfor betyde, at patienterne ikke får den behandling de skal have.

Sundhedsminister Sophine Løhde (V) udtaler i et skriftligt svar, at hun er bekendt med udfordrningerne for byggeriet af Nyt OUH og andre kvalitetsfondsbyggerier. Hun nævner derudover også at hendes ministerium er i tæt dialog med de pågældende regioner om budgetudfordringerne.