Tandproblemer hos danskerne giver store regninger trods sygdom

Gitte Nielsen

Patienter med tandproblemer skal have hjælp til tandlægeregningerne. Dette mener flere partier, efter at eksperter har vurderet at tusindvis faktisk står med store regninger.

Det er uholdbart at der er personer der ikke kan få hjælp, til at få behandlet de tandlidelser, som deres sygdom eller behandling medfører.

Dette udtaler flere partier som nu vil sikre, at flere sygdomme og behandlinger giver adgang til en økonomisk hjælp til tandlægeregninger.

Dette er kommet frem efter det er kommet frem, hvordan 42-årige Kathryn Patricia Daniel, ikke kan få hjælp til hendes regninger som indtil videre lyder på 80.000 kroner. Dette selvom hendes tandproblemer skyldes den lidelse, som hun pludseligt er blevet ramt af.

Flere eksperter vurderer, at hun er en af de tusindvis af patienter, som i dag ikke kan få en økonomisk hjælp til tandlægebehandling for de skader, som deres sygdom eller behandling har påført på deres tænder.

Derfor er der også en reel grund til en ændring i loven.

Tandproblemer opstået på grund af sygdom

42 årige Kathryn Patricia Daniel har mistet otte tænder. En mystisk lidelse har gjort, at hun har fået rodbehandles alle hendes tænder. Dette sker i et forsøg på at stoppe hendes smerter og dermed også redde så mange tænder som muligt.

Dette har indtil videre kostet ende 80.000 kroner, som hun skal have op af egen lomme. Hvis en sygdom havde ramt hende andre steder i kroppen, så havde det højst sandsynligt ikke været en regning hun skulle betale selv.

En lov skulle være med til at sikre, at sygdomsramte patienter med større behov for tandlægehjælp ikke stod dårligere økonomisk, end andre danskere, hvis de skulle rammes af en lidelse der går i tænderne.

Loven er dog forældet, fordi der kun er få sygdomme, der giver adgang til denne hjælp til tandlægeregningerne. Sådan lyder det fra flere eksperter, patientforeninger og tandlæger.

Der er mange patienter som bliver tabt på gulvet. De er ikke omfattet af loven til at få hjælp.

Loven skal gennemgås

Loven der dækker over tandproblemer og regninger skal gennemgås. Nogle udsatte befolkningsgrupper, førtidspensionister, pensionister og personer på kontanthjælpslignende ydelser kan søge kommunerne om støtte til tandlægehjælp.

Der er dog langt flere behandlinger og også sygdomme der er med til at give tandproblemer og dermed udlæser store tandlægeregninger.

Dette får nu et af regeringspartierne til at kræve, at loven bliver gået efter i sømmene.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, vil tage sagen op i regeringen. Han synes at vi bør få undersøgt, om den liste der er, er for snæver eller ej.