Tilskudspulje løber tør for millioner

Gitte Nielsen

Tilskudspulje er ramt af et kæmpe problem. Puljen indeholder 295 millioner, men 12 selskaber vil søge midler for i alt 400 millioner i årets første kvartal.

Dansk fjernvarme mener, at 295 millioner kroner er for lidt i fjernvarmepuljen. Klimaministeren glæder sig over interessen i denne tilskudspulje, men maner til besindighed.

Danmark skal hurtigst muligt fri af russisk gas og derefter erstatte den med fjernvarme, som de kommende år vil blive rullet ud til tusindvis af danskere.

De politiske hensigter er nemlig soleklare, men hastigheden i den grønne omstilling kan blive en stor udfordring.

Dansk Fjernvarme forudser at den økonomiske pulje, som landets fjernvarmeselskaber kan søge, allerede vil løbe tør i årets første kvartal.

Tilskudspulje er løbet tør for penge

Allerede nu er der blevet søgt støtte for 308,6 millioner kroner til fjernvarme projekter. Støttepuljen er på 295 millioner kroner.

På kun to måneder er den tilskudspulje, som de danske fjernvarmeselskaber skal søge støtte fra, løbet tør for penge. Dette er kort efter der er blevet åbnet op for at søge støtte.

Baggrunden for at fjernvarmepuljen blev oprettet er, at Danmark skal være fri af russisk gas og dermed erstatte den med fjernvarme som i de kommende år vil blive rullet ud til danskerne.

Mange varmeværker vil blive tvunget til at droppe allerede planlagt fjernvarmeprojekter. Dette er hvis ikke fjernvarmeselskaberne får et økonomisk tilskud. Det kan i sidste ende sænke tempoet på den danske fjernvarmeudrulning. Dette udtaler Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.

På Christiansborg er flere ordførere klar til at gå ind i denne sag, for at prøve, at sikre flere penge til fjernvarmeprojekter i Danmark.

Der mangler penge i fjernvarmepuljen. Denne pulje er den bedste genvej, til at få rullet mere fjernvarme ud til danskerne.

Det er frustrerende at vi gang på gang skal kæmpe for at få denne pulje fyldt op.

Et stort problem

Fjernvarme puljen er eftertragtet blandt landets 400 fjernvarmeselskaber. Derfor vil de 295 millioner kroner i en tilskudspulje i 2023 langtfra være tilstrækkeligt.

Det ærgrer direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme. For når økonomien ikke kan følge med efterspørgslen, så skaber det udfordringer for de projekter der er planlagt.

Derudover medfølger der også en usikkerhed om både tidshorisont, arbejdskraft og tilslutning, når fjernvarmeselskaberne ikke kan garantere hverken kommunerne eller forbrugerne, at de kan modtage et økonomisk tilskud.

Udrulningen bliver dermed ikke effektiv. Mange borgere venter på fjernvarme og vil derfor få forsinket deres skifte væk fra gas. Det er et kæmpe problem.