Tiltalt for terror – de skal for retten

Gitte Nielsen

Retten i Holbæk påbegynder en nævningesag mod tre personer tiltalt for terror og for at støtte Islamisk Stat

Politiet gjorde et uhyggeligt fund d. 6 februar 2021, da de ransagede et parcelhus i Holbæk. I huset boede en i dag 31 årig kvinde med baggrund fra Irak og en 34 årig syrisk mand. Politiet fint i huset skydevåben, hjemmelavet flag for Islamisk Stat og kemikalier til fremstilling af bomber. Derudover fandt man også en koran som havde understregede passager med kampen mod de vantro.

13 personer blev da anholdt. Heribland den syriske mands 37 årige bror, som ellers bor i Tyskland. 10 af de 13 anholdte personer blev løsladt igen, ligesom sigtelserne omkring terror blev frafaldet.

Tiltalt for terror – gennem tip fra polsk virksomhed

Parret fra Holbæk er tiltalt for sammen med den 37 årige bror, at have forberedt et terrorangreb på et ukendt sted i landet eller i udlandet.

Politiet kom på sporet af parret og den 37 årige bror, efter de fik en underretning fra tysk politi. Det tyske politi var via en virksomhed i Polen blevet gjort opmærksom på, flere bestillinger af større mænger kemikalier med levering til Danmark og Polen.

Anklagemyndigheds opfattelse er, at de tre personer har anskaffet sig våben og diverse kemikalier med henblik på, at fremstille bomber. Disse bomber skulle derefter bruges ved terrorangreb.

De tre pågældende personer som sagen drejer sig om, havde anskaffet sig flere forskellige funktionsdygtige våben med ammunition. De har derudover fået skaffet kemikalier og materialer, der gør at de kan fremstille sprængstof.

Statsadvokat i København Lise-Lotte Nilas, udtaler i en pressemeddelelse, at det er deres opfattelse at deres planer er mislykkedes, da de blev anholdt af politiet.

Alle tre nægter sig skyldige i sagen.

Tiltalt for terror ender med fængelsstraf

Terrorsag udløser hidtil strengeste terrorstraf

Der var faktisk flere stemmer for at give livstid til den terrordømte. Men et flertal mente dog at 16 år var passende.

Den nu 35 årige fik lejlighed til at omfavne hans hustru efter at retten idømte ham til den hidtil strengeste straf. I forhold til en dansk terrorsag. Han endte med at blive idømt 16 år i fængels.

Ali Al Masry er dømt for at have været i besiddelse af skydevåben og derudover for at ville fremstille terrorbomber. Derudover er hans også dømt for at yde støtte til sin svoger, som er tilsluttet Islamisk Stat. Dermed er han blevet tiltalt for terror.

Et par stykker blandt rettens dommere og nævninger mente faktisk at straffen burde have været højere end de 16 år.

Hans hustru og bror var også tiltalt for terror, men de blev frifundet. De bliver dog alligevel idømt henholdsvis ni og seks måneders fængsel. Selvom de er frifundet for anklagen om at have medvirket til terrorplanerne, så er de dømt for at have bestået Ali Al Masry i at yde støtte til hustruens bror der er forbundet til Islamisk Stat.

Hustruen er en fri kvinde

Hustruen til Ali Al Masry er også dømt for at have hjulpet hendes bror med at oprette en WhatsApp. Hun har valgt at modtage hendes dom og kan nu efter, at have siddet varetægtsfængslet siden februar 2021, faktisk forlade retten som værende en fri kvinde.

Hendes straf er udstået med hendes varetægtsfængsling og med mere til endda.

Anklagemyndigheden gik faktisk efter at hun skulle fradømmes dansk statsborgerskab, som hun fik i 2011. Dette sagde retten dog nej til.