Ukraine er ikke det sidste land der skal op mod Putin

Gitte Nielsen

Hvis Ukraine taber krigen, så kan Europa og Vesten også tabe. Rusland vil højst sandsynligt blot rykke videre.

Mette Frederiksen (S) mener at der er en overhængende risiko for, at Ruslands præsident, Vladimir Putin vil invadere andre lande, hvis nu Ukraine taber krigen. Denne krig blev indledt for snart et år siden.

Dette udtaler hun til flere medier på en sikkerhedskonference i München. Her er stats- og regeringschefer samt ministre samlet.

Hvis Ukraine taber, så risikerer vi at hele Europa og Vesten taber. Hun tror ikke at Putin slutter med Ukraine. Han vil blot gå videre til det næste land.

Interesse i andre lande og ikke kun Ukraine

Ifølge Mette Frederiksen så er noget af det, der har fyldt på sikkerhedskonferencen, at Europa og Vesten ikke kan være sikre på, at krigen stopper ved det den er. Putin kan sagtens have interesse i at gå ind i andre lande også.

Mette Frederiksen mener at særligt et land kan være i fare for dette.

Moldova som er et lille fattigt europæisk land med en lille forsvarskapacitet. Der er en egentlig bekymring for, at Moldova kan blive det næste land på russernes liste.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj udtaler at det er indlysende at hans land ikke vil blive det sidste land.

Hvis Putin lykkes med at definere nogle nye grænser i Europa med den rå magt, så vil det internationale samfund være i fare.

Hvornår skal der forhandles fred?

Russerne ventes at indlede en forårsoffensiv mod landet snart. Statsministeren håber her, at borgerne i Danmark og Europa fortsætter deres støtte til ukrainerne og dermed har dem i tankerne.

Der er ikke nogen der ved hvornår krigen den slutter. Flere tror på, at Putin håber på, at vi alle bliver trætte og det dermed glider ned ad den politiske dagsorden. Dermed håber han på, at vi mister gejsten og gnisten.

Det gør ukrainerne ikke.

Spørgsmålet omkring en forhandling om fred er blevet bragt op flere gange. Det skal dog være på ukrainernes foranledning. Dette mener Mette Frederiksen.

Langt de fleste krige slutter på et tidspunkt med en forhandling. Det er dog afgørende at slå fast at det er op til Ukraine at bestemme, hvornår det reelt er tid til at sidde om det bord.

På dagsordnenen for sikkerhedskonferencen er der også kinas sikkerhedspolitiske rolle i vores verden, globale udfordringer, fødevarekrisen, klima og teknologi.

Der er dog en ting der har fulgt mere end noget andet og det er diskussionen om, hvorvidt Vesten skal sende nogle kampfly til Ukraine. Det frygtes nemlig at Rusland vil se det som en eskalering af krigen og dermed vil de også reagere på det.