Claus Hjort er tiltalt for at røbe statshemmeligheder

Gitte Nielsen

Claus Hjort udtaler at han ikke kunne drømme om at gøre noget der kunne skade Danmark.

Et tidligere medlem af Folketinget er blevet tiltalt for at have røbet eller videregivet statshemmeligheder. Dette i flere tilfælde.

Denne udtalelse er oplyst af anklagemyndigheden i en pressemeddelse, uden navnet på den tiltalte er oplyst.

Ifølge TV 2s oplysninger, så er der tale om den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fra Venstre.

Det er alvorligt når nogle højt klassificerede oplysninger, som er belagt med tavshedspligt og så er væsentlige på efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte vores land, bliver videregivet til uvedkommende. Dette oplyser Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelse.

Anklagemyndigheden vil ansøge om at sagen skal behandles for lukkede døre.

I denne sage indgår nogle højt klassificerede oplysninger, som ikke skal eller kan lægges åbent frem.

Dette gælder uanset den store offentlige interesse, så er der efter anklagemyndighedens opfattelse et klart tungere hensyn at tage til efterretningstjenesternes virke.

Anklagemyndigheden har rejst sagen som en domsmandssag med én juridiks dommer og to lægdommere. Det betyder at man ikke forventer at der bliver en straf på fængsel i 4 år eller derover.

Claus Hjort med udtalelser på kant med loven

Flere juridiske eksperter siger at Claus Hjort Frederiksen i lighed med spionchefen, kan have brudt reglerne om at udtale sig omkring følsomme oplysninger gældende Danmarks sikkerhed.

En af de personer der udtaler sig er Sten Bønsing, han er professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Han vil ikke konkludere noget endeligt, men han mener at Claus Hjort meget vel kan have overtrådt hans tavshedspligt.

Claus Hjort var forsvarsminister fra 2016 til 2019. Frem til slutningen af august 2020 var han formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. Medlemmer af udvalget er underlagt den højeste grad af fortrolighed.

Derfor kan udtalelser om nogle fortrolige forhold også være på kant med lovet.

Dette gælder uanset om disse oplysninger kommer fra hans ministertid eller fra udvalget. Alt er fortroligt.

Vil ikke gøre noget der kan skade Danmark

Venstres tidligere forsvarsminister Claus Hjort er sigtet for at have brudt hans tavshedspligt. Det oplyser Venstre selv i en pressemeddelelse.

I en udtalelse fra Claus selv lyder det: At han kan bekræfte at han er sigtet efter straffelovens paragraf 109. Det er for at have overtrådt grænserne for hans ytringsfrihed.

Han har ytret sig som folketingsmedlem om en politisk sag. Derudover oplyser han, at han ikke har yderligere han ønsker at tilføje for nuværende.

Han udtaler at han ikke kunne drømme om at foretage sig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.

Det betyder også at han er sigtet for samme paragraf, som den nu fængslede hjemsendte FE-chef Lars Findsen er sigtet for.