Det psykiatriske system: Et kæmpe svigt

Gitte Nielsen

Ny TV 2-dokumentar gør ekspert vred og ked af det, Anna Madsen har hængt fast i det psykiatriske system siden hun var 13 år.

Hun har flere psykiste lidelser og er sidenhen bleve stofmisbruger. Det er et kæmpe svigt, at Danmark ikke kan tilbyde den rigtige hjælp psykiatriske system, til folk med dobbeltdiagnoser.

Dette mener Kira West som er formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Udtalelsen kommer i forbindelse med TV 2s nye dokumentar “Pigen på den lukkede” som omhandler den 26 årige Anna Madsen.

Hun udtaler derudover også, at det er beskæmmende at der er gået så mange årtier, hvor vi har talt om dette problem, men ikke haft viljen og evnen til at finde en løsning.

Ansvaret for disse mennesker bliver skubbet rundt i systemet, dette så de til sidst efter med at sidde tilbage helt uden hjælp.

Vi har i dag en sundhedslov hvor det siges, at vi skal have let og lige adgang til sundhedsvæsenet. Det har vi ikke i dag, når der er nogle borgere der er efterladt uden en indsats, netop fordi der ikke er nogle indsatser der passer til dem.

Hænger fast i det psykiatriske system

Gennem de sidste 3 år har en dokumentarist fulgt den 26 årige Anna Madsen. Hun lider i dag af OCD, ADHD, PTSD og spiseforstyrrelser. Derudover er hun også stofmisbruger.

De sidste 3 års optagelser er nu blevet til serien “Pigen på den lukkede”.

Dokumentaren skildrer hendes kamp for at kunne få den rette hjælp.

Siden hun var blot 13 år gammel har hun siddet fast i det psykiatriske system. Hun har her haft talrige indlæggelser og dermed også behandlinger.

Det danske system er skruet sådan sammen, a man ikke kan blive behandlet for psykiske lidelser, mens man er aktiv misbrugende.

Du kan heller ikke komme i misbrugsbehandling, når du fremstår psykisk ustabil.

Anna Madsen ved selv at hun har brug for behandling. Det er ikke noget hun kan klare selv. Hun synes det er møg svært at have en dobbeltdiagnose, for systemet aner ikke hvad de skal gøre.

Hvordan går det med Anna Madsen?

Der er ingen der har lyttet til hendes historie og hjulpet hende med at håndtere den. Hun har været en kastebold i det psykiatriske system.

Sammen med dokumentaristen havde de en aftale om, at han skulle filme alt som han oplevede med hende. Han skulle ikke gribe ind, medmindre han vurderede, at hun var til fare for sig selv.

I dag spekulerer han meget på, hvordan det kommer til at gå med Anna og det psykiatriske system. Han holder kontakten ved lige med hende og har stadig et håb om at hun kan have et bedre liv.

I “Pigen på den lukkede” har hun ikke selv de helt store forventninger til, hvordan det skal gå hende.

Hun tror ikke at hun når at få børn, uddannelse og et job. Hun tror det kommer til at svinde i nogle perioder og så tror hun faktisk selv, at hun ender med at tage en overdosis en dag. Hun ville ønske at situationen var anderledes, men det er den ikke.