En aftale om inflationshjælp skaber uenighed

Gitte Nielsen

Der venter en slåskamp forude i forbindelse med inflationshjælp. Aftalepartierne er uenige om hvem der skal have økonomisk hjælp.

D. 1 marts udløber det midlertidige børnetilskud. Det har omtrent 12.000 danskere hidtil modtaget. Finansminister Nicolai Wammen (S) kan ikke garantere, at disse danskere fremover vil få hjælp.

Dette står klart efter regeringen og en række andre partier i Folketinget har præsenteret en aftale om inflationshjælp til danskerne.

I aftalen er der afsat 300 millioner kroner til udsatte børnefamilier. Partierne kan dog ikke blive enige om, hvem der helt reelt skal have del i disse penge. Det skal først forhandles senere hen.

Pengene vil blive brugt på de familier der er mest udsatte. Hvordan den endelige aftale kommer til at se ud, det skal forhandles.

Det er urealistisk at lande en aftale om hjælp inden d. 1 marts. Dog ønsker alle partier at det skal gå hurtigt.

Nicolai Wammen, Socialdemokratiet, Europaminister Foto: Pressefoto/Folketinget

Løftebrud i inflationshjælp

Partierne er samlet blevet enige om en hjælp for 2,4 milliarder kroner.

Størstedelen af beløbet går til en ældrecheck på 5000 kroner. Derudover er der enighed om at udskyde betalinger for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag for virksomheder samt tilskud til borgere med høje udgifter til medicin.

I aftalen er der også afsat 300 millioner kroner til udsatte børnefamilier. Dog er aftalepartierne ikke blevet enige om, hvem pengene konkret skal gå til.

Enhedslisten har forladt forhandlingerne. Partiet mener, at regeringen begår et løftebrud, ved at de ikke garanterer, at de familier der modtog børnetilskud, vil få en del i de 300 millioner.

Inden valget var der en enighed om at forlænge børnetilskuddet, der bliver givet til for eksempel forældre på kontanthjælp eller integrationsydelse.

Det handler om udlændigepolitik

Uenighederne kan faktisk koges ned til om partierne mener, at det er de samme familier, der har modtaget midlertidigt børnetilskud, som skal have del i den nye pulje, eller om det skal være nogle andre.

Her går der udlændigepolitik i den.

De blå partier mener at man i for høj grad tilgodeså indvandrerfamilier i den gamle ordning. Dette mener de var problematisk.

Omvendt mener for eksempel SF og Radikale Venstre, at det er præcis de samme familier, der før har modtaget børnetilskud, der også skal have del i de 300 millioner kroner der er blevet sat af.

Nu skal partierne forsøge at blive enige om inflationshjælp.

Det bliver nogle svære forhandlinger, da partierne grundlæggende er uenige. Det er alle partier undtagen Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten der er med i den nye aftale om inflationshjælp.

Disse partier skal nu blive enige om fordelingen af midlerne til børnefamilier.