Esben Dalgaard lever med kræft

Gitte Nielsen

Esben Dalgaard forestiller sig at blive gammel. Han lever med uhelbredelig kræft. Han tror kræften er noget han kommer til at dø med og ikke af. Han insisterer derudover på at tale åbent om hans sygdom.

Esben Dalgaard bliver aldrig rask igen. Det lyder dystert, men det er nu engang sandt. Sådan er livet nu for den kendte skuespiller.

For omkring et halvandet år siden, modtog han meldingen om, at han var uheldbredeligt syg. Kræften, som han førhen har været kureret for var nu igen vendt tilbage. Denne gang i stadie fire, hvor den nu har spredt sig til leveren, maven, halsen, ryggen og brystet.

Han insisterer dog stadig på at tale åbent om denne sygdom.

Han elsker nemlig at folk spørger ind til det. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale med hinanden mener han. Og her gælder det også at tale om de svære ting i livet.

Han har det nemlig godt. Han har modtaget behandling i godt og vel halvandet år. Det har gjort nogle gode ting for hans krop. Han er lige nu på pause i hans behandling. Det skal man være.

En pause er som en faldskærm for Esben Dalgaard

En pause er mentalt svær og dermed også udfordrende. Esben forklarer at det føles lidt som at være i frit fald med en faldskærm.

Det at få kræft er som at kaste sig ud af et fly. Så får man noget behandling, som man ikke ved om reelt virker. Det er at trække faldskærmen. Spørgsmålet er så, folder den sig ud eller gør den ikke?

Behandlingen virkede heldigvis for Esben og faldskærmen foldede sig derfor ud. Men når han skal holde en pause i behandlingen, så kan det igen føles som frit fald, hvor han håber at han ikke rammer jorden.

Det er svært og provokerer angsten

Under et behandlingsstop vil Esben Dalgaards læger foretage en masse scanninger løbende. På baggrund af disse scanninger vil lægerne herefter beslutte, hvad hans behandling derefter skal bestå af.

De løbende undersøgelser er dog dem der bekymrer skuespilleren. De provokerer en form for angst.

Han er nervøs for de fremtidige scanninger. Ikke den nært forestående, for den følger formentlig og forhåbentligt normalen. Det er mere dem der ligger 3 og 6 måneder frem.

De kommer til at afspejle perioden uden behandling. Det er angstprovokerende.

Han ønsker at leve længe

I 2021 gik Esben Dalgaard til lægen for at få undersøgt et modermærke på maven. Denne havde udviklet sig. Hans kone havde plaget ham længe om at få gjort noget ved det og det var heldigt. Der var nemlig kræft i dette modermærke. Han blev erklæret kræft fri for dette i 2018.

I 2021 kom kræften retur igen.

Denne gang var udsigten til at kunne blive erklæret rask, ikke eksisterende. Håbet om at kroppen vinder slagene mod sygdommen levere videre. Han ser ikke nogen grund til, hvorfor han ikke skulle kunne blive gammel.

Så længe behandlingen virker, så kan kræften holdes i skak. Der er bare det, at den behandling han får, er forholdsvis ny.

Esben Dalgaard forestiller sig, at han bliver gammel.