Ny Corona variant spreder sig hurtigt

Gitte Nielsen

Den nye variant smitter endnu bedre, den undviger bedre og binder bedre.

Den nye covid-19 variant er på radaren hos eksperterne. Den er nu ansvarlig for størstedelen af smittetilfældene i USA. I Danmark er der fundet enkelte tilfælde.

En ny Omikron variant skaber en bekymring på internationalt plan. Varianten er på kort tid blevet meget dominerende i den nordlige del af USA. Bekymringenen går på, at den kan skabe en række nye smittebølger. Det skyldes at den er mere smitsom end de tidligere varianter, den er bedre til at undvige immunitet og så kan den bedre binde sig til cellerne i kroppen.

Dette oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO samt de europæiske ECDC og amerikanske CDC sundhedsmyndigheder.

Enkelte tilfælde af ny variant i Danmark

Den nye omikron er også blevet opdaget i Danmark og flere europæiske lande. Her ligger den dog på et meget lavt niveau. Langt de fleste tilfælde er blevet opdaget i USA. Dette oplyser Statens Serum Institut SSI.

I den seneste tendensrapport fra Statens Serum Institut fremgår det, at den ny variant udgør 1,5 procent af prøverne mod 0,31 procent for blot få uger siden.

Indtil videre er der ikke noget i dataene fra Danmark der giver anledning til en større bekymring. Det er dog noget der er fokus på og udviklingen bliver fulgt tæt via overvågning. Dette udtaler seniorforsker Morten Rasmussen fra Statens Serum Institut.

Det kan ikke udelukkes at den nye omikron bliver dominerende i Danmark i løbet af dette forår. Det nuværende datagrundlag er dog for småt til, at de kan sige noget med sikkerhed om situationen i Danmark.

En ny variant spreder sig hurtigt.

Øgenavnet Kraken

Navnet på denne nye udgave af omikron er XBB.1.5, men har nu fået øgenavnet Kraken efter den skandinaviske mytologi.

Kraken er et havuhyre med tentakler der ødelagde skibe og slæbte sømænd i døden. Mytologiens beskrivelser om død og ødelæggelse kan dog ikke oversættes til den virkelige verden.

Ifølge WHO er der ikke noget der endnu tyder på, at denne er årsag til mere alvorlig sygdom. Det er dog den der hidtil har været mest smitsom, siden pandemien brød ud for tre år siden.

Den er opstået i USA

De dominerende varianter i USA har været BQ.1 og BQ.1.1 som også driver smitten i Danmark. Men så dukkede XBB.1.5 op i New York i oktober sidste år.

Der er lige nu en stor bekymring om spredning af nye udgaver fra Kina, dette er på grund af genåbningen af samfundet og den nu mere omfattende smitte der er i landet.

Denne udgave ser dog ud til at være opstået i USA. Det første sted den er blevet opdaget er nemlig i New York og i Connecticut i slutningen af oktober.