Putins filosof kommer med scenarier for russisk sejr

Gitte Nielsen

“Putins filosof” Alexander Dugin opstiller tre udveje af krigen – en lille, mellem eller stor sejr.

Efter et års krig står det klart, at målet for Ruslands invasion af Ukraine flere gange henad vejen har ændret sig.

Til at starte med forsøgte russerne sig med en fuldskala-invasion for at nå frem til Kyiv, Ukraines hovedstad. Her ville de afsætte den ukrainske regering med det formål, at demilitarisere og afnazificere Ukraine. Sådan formulerede Putin det i hvert fald.

En måned senere blev denne plan ændret. Det skete da russerne annoncerede et mindre ambitiøst mål om at befri de to østlige regioner Luhansk og Donetsk.

I juli blev de geografiske mål udvidet til også at omfatte Kherson og Zaporizjzja i det sydlige Ukraine.

Da vi den 24 februar rundede årsagen for invasionens begyndelse, så var ingen af disse mål nået.

Ifølge Institute for the Study of War var det faktisk, at Rusland ikke har fået at nå nogen af de erklærede mål og så har de ikke opnået væsentlige territoriale gevinster siden juli. Dette er sandsynligvis også årsagen til, hvorfor Vladimir Putin ikke udtalte sig på årsdagen.

Der var ingen reelle sejre at fejre.

Filosof og ultranationalist

Med en krig der nu er gået ind i sit andet år, så er det på tide at overveje, hvordan en sejr kan se ud for Rusland. Det skriver den kendte russiske ultranationalist i et nyt indlæg på den højrepopulistiske tv-kanal Tsargrads TV’s hjemmeside.

Dugin er arbejder som filosof og er professer i filosofi på universitetet i Moskva. Han menes at være tæt på Putin. Tidligere er han blevet omtalt som Putins hjerne, Putins filosof og Putins Rasputin.

Dette fordi Dugins ideer som filosof om Ruslands plads i verden, tydeligvis inspirere den russiske præsident.

I Dugins nye indlæg opstiller han tre scenarier, som vil give Rusland mulighed for at erklære sejr. Det drejer sig om en henholdsvis lille, en mellem og en stor sejr.

Vesten er den onde

Ifølge Putin så er det Vesten der har startet krigen. Vestens mål er ifølge Putin uindskrænket magt. De dækker sig bag demokrati og vestlige værdier, mens der bliver skabt krige i hele verden. Sådan siger Vladimir Putin.

Han fortæller også at Vesten har et behov for at skabe et fjendebillede, for at fjerne fokus fra den voksende økonomiske ulighed.

Han hævder derudover at Rusland har fredelige planer i den ukrainske region Donbas, men at de dog er blevet spoleret af Vesten.

Putin mener, at ukrainerne er blevet taget som gidsler af Vesten. Vesten har ifølge ham besat landet politisk, økonomisk og militært. Han anklager derudover den ukrainske regering for ikke at tjene de nationale interesser, men i stedet interesser fra fremmede magter.

Han fortæller derudover i sin tale, at Vesten forsøger at gøre en lokal konflikt til en global konflikt. Han understreger dermed, at Rusland må handle derefter.

Rusland vil reagere på en passende måde.