Russiske soldater er nemmere at erklære døde

Gitte Nielsen

Nye love skal gøre det nemmere at erklære russiske soldater døde. Den russiske præsident har nu underskrevet to nye love.

De nye love kan få stor betydning for mange russiske familier og soldater.

Siden Rusland d. 24 februar sidste år indledte sin invasion i Ukraine, er flere tusinde af russiske soldater blevet dræbt. Disse tab medfører stor sorg for de pårørende hjemme i Rusland.

Mange af familierne har oplevet store frustrationer over de manglende informationer og uvished om deres sønner, mænd og fædre, når en soldat ikke længere gav eller viste livstegn.

Dette kan dog ændre sig fremover. Fredag underskrev Ruslands præsident Vladimir Putin nemlig to lovændringer, som skal gøre det nemmere at få russiske soldater anerkendt som døde eller savnet under krigen i Ukraine.

Lovene blev tidligere på ugen vedtaget og dermed godkendt af det russiske parlaments to kamre – Statsdumaen og Føderationsrådet. Derefter manglede kun præsidentens underskrift, for at de kunne træde i kraft.

Den ene lovændring forenkler kravene for udstedelsen af en dødsattest. Dette så det nu er nok, at en overordnet bekræfter, at vidner har set soldaten blive dræbt.

Den anden lovændring betyder, at i de tilfælde, hvor der ikke er oplysninger om, hvor soldaten befinder sig og militæret ikke kan bekræfte hans død, vil han blive erklæret savnet efter seks måneder.

Ingen lig af soldater, ingen kompensation

I dag betaler Rusland op mod 1,2 millioner danske kroner til de døde soldaters pårørende. De savnede russeres familier har samtidig ikke ret til godtgørelse.

Det har flere gange, siden invasionen af Ukraine, fået flere familiemedlemmer og organisationer til at kritisere myndighederne. Dette for at skjule eller forhale oplysninger om dræbte eller sårede.

Myndighederne er også blevet kritiseret for at gøre nok, for at få de dræbte soldaters lig fragtet hjem fra slagmarken. Ingen lig, ingen kompensation.

D. 3 februar i år foreslog formanden for Menneskerettighedsrådet i Rusland, Valerij Fadejev, at den russiske stat bør lave udbetalinger til de savnede soldaters familier. Ifølge Fadejev var reglerne et problem på grund af manglen på identifikation af de døde.

Dette er et problem der er blevet italesat af flere mennesker og grupper.

Der er flere tilfælde, hvor en personer for eksempel brænder i en kampvogn, hvor der intet er tilbage af personen. I sådan et tilfælde er det stort set umuligt at foretage en identifikation.

Smertefuldt og ekstremt vigtigt

Næstformanden i Føderationsrådet, Andrej Turtjak har flere gange undervejs i denne proces kaldt det for et meget smertefuldt spørgsmål. Han udtaler derudover også at det er ekstremt vigtigt for familierne til både de døde og forsvundne soldater.

Det er ikke let at bekræfte en persons død på almindelig vis, når det er under fjendtlige forhold.

En lang og forvirrende bureaukratisk procedure, kan efterlade de døde soldaters familier uden betalinger. De bliver derudover også efterladt uden andre nødvendige sociale hjælpeforanstaltninger.

Det er vigtigt at man hurtigere kan erklære disse soldater døde eller savnede.

Når man har modtaget status som savnet person, vil familiemedlemmerne være i stand til at indlede en procedure for at anerkende soldaten som død. Dette kan gøres gennem retten.

Førhen skulle de pårørende vente helt op til to år efter en krigs afslutning, før de kunne indgive denne ansøgning om at anerkende en soldat som savnet.