Titler blev frataget og skabte historisk krise

Gitte Nielsen

En pressemeddelse om at fratage prins Joachims børn deres titler rystede kongefamilien. Det blotlagde et åbent sår.

Torsdag morgen d. 29 september, dagen efter kongehuset havde meldt ud, at prins Joachims børn ikke vil være prinser og prinsesser længere.

Prins Joachim steg ud af sin bil på Avenue Marceau i Paris. Her blev han mødt af en spørgende journalist.

Her indvilligede prinsen i at svare på et par spørgsmål. Det endte med at være et af de mest omdiskuterede interview, med et medlem af det danske kongehus i den nyere tid.

Interviewet detonerede en bombe i den danske kongefamilie og som hurtigt blev et billede på den krise, som kongehuset kastede sig selv ud i, da det blev meldt ud af Prins Joachims børn fra 1. Januar 2023 ville miste deres titler. Herefter vil de overgå til at være excellencer.

Prins Joachim havde blot fået 5 dages varsel fra hoffet i Danmark, inden en pressemeddelelse om fratagelsen af titlerne røg ud.

Derudover forklarede han også, at denne beslutning havde stået hans børn.

Ingen titler som kongelige højheder

Ændringer i titler og tiltaleformer i den kongelige familie. Sådan lød overskriften på den pressemeddelelse der fløj ud onsdag d. 28 september.

Denne overskrift kickstartede en krise, som kongehuset ifølge flere kommentatorer ikke har set lignende nogensinde.

I pressemeddelelsen lød det, at dronning Margrethe har besluttet, at prins Joachims børn fremover skal benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat. Det skal de da deres hidtidige titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalder.

Det betyder at de fire børn ikke længere kongelige højheder. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå hvorfor denne identitet skal tages fra dem.

Kronsprins Frederik bryder tavsheden

Kronprins Frederik udtaler, at han er ked af konflikten mellem prins Joachim og hans familie.

Det er trist at se, hvor berørt han er blevet på grund af denne beslutning. Det gør indtryk på hans bror. Men majestæten og min mor har taget en beslutning. Denne beslutning er hendes og hendes alene og det har han fuld forståelse for. Dette udtaler Kronprins Frederik.

Han er enig i hans mors betragtning om, at kongehusets fremtid er bedst sikret ved at færre personer i kongefamilien har opgaver.

Han er interesseret i at det danske monarki holder sig slankt med tiden.

Det er en upopulær beslutning

Beslutningen skabte en stor konflikt i kongefamilien. Både prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandrea, fortalte til pressen at deres børn er kede af det.

De har fået fem dage til at fortælle deres børn at deres identitet bliver taget fra dem. Det er familien meget kede af.

Dronning Margrethe forklarede i første omgang, at denne beslutning er taget for børnebørnenes skyld. Hun har nu senere hen forklaret, at det også handler om en fremtidssikring af kongehuset.

At bære en kongelig titel indebærer en lang række forpligtelser og opgaver. Disse skal nu fremover påhvile færre medlemmer af den kongelige familie.