Værnepligten skal forlænges og kvinder skal indkaldes

Gitte Nielsen

Værnepligten skal indkalde kvinder på samme vis som mænd. Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen udtaler at det danske forsvar reelt ikke kan forsvare Danmark.

Værnepligten skal forlænges, det mener forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Han udtaler, at hvis vi skal styrke vores forsvar, så skal vi have et ordentligt grundlag at styrke det fra. I offentlige og private virksomheder, kan man tage ansatte andre steder fra. Dette er ikke en mulighed når det kommer til forsvaret. Disse ansatte skal de selv producere.

Derudover mener Ellemann også, at kvinder skal være en del af værnepligten. Forsvaret har godt af, at der kommer flere kvinder til.

Mangel på udstyr til kvinder i værnepligten

Et af de mest omtalte problemer i Forsvaret er den seksuelle chikane, der har været af kvindelige underordnede. Hvis det hele skal fungere, så skal der tænkes på ligestilling og arbejdsmiljø. Derudover kræver det en indsats mod sexisme.

Op mod hver femte kvinde i værnepligten vælger at afbryde deres kontrakt og det er ikke kun de seksuelle krænkelser der er årsagen til dette. Et andet problem er udstyret, hvilket burde være nemt og hurtigt at håndtere.

Der er mangler på materielområdet inden for værnepligt. Det er ting såsom rygsække til kortere rygge og undertøj der passer til de kvindelige værnepligtige. Der er brug for at komme flere økonomiske midler til området.

Det undertøj kvinder lige nu får er hvidt. Det kan dermed blive gennemsigtigt når man sveder og bliver våd. Det gør at det ikke er hensigtsmæssigt.

Forsvaret siger selv at de har udstyr til kvindelige medarbejdere, det er bare ikke helt korrekt.

Det er en attraktiv arbejdsplads

Forsvaret har i løbet af de sidste par år været gode til at tiltrække kvinder, dog har de ikke været særlig gode til at fastholde dem. 15 til 20 procent af kvinderne stopper inden de fire måneder er overstået.

Det skyldes flere forskellige ting. Hvis Forsvaret ønsker at fastholde kvinderne på den lange bane, så er der behov for et langsigtet og fast fokus.

Det er vigtigt at der bliver skabt en attraktiv karriere vej, hvis man vil have at kvinder skal tilvælge Forsvaret fremfor at fravælge det. Her er det vigtigt at der er indtænkt barsel og familieliv for eksempel.

Forslaget møder opbakning

Kvinder bør i fremtiden indkaldes som værnepligtige på lige fod med mænd. Dette udtaler Elleman. Der er brug for et opgør med sexisme og fokus på ligestilling.

Det er en markant ændring i forhold til den værneres der indtil nu, har gjort at det er frivilligt for kvinder at aftjene værnepligt.

Dette forslag møder opbakning fra både Kvinderådet, Kvindelige Veteraner og Værnepligtsrådet. De peger alle på, at kvinder er lige så gode soldater som deres mandlige kolleger.

I det store hele vil der ikke være problemer ved at der kommer flere kvinder i Forsvaret. Det handler om uddannelse til totalforsvaret og her kan alle være med.